Linkovi

Rudman: Politika hrvatske diplomacije suprotna stavovima američkih Hrvata (6/5/03) - 2003-05-05


U sklopu 13. godišnje manifestacije Hrvatski dani na Capitol Hillu, lobisti Udruge američkih Hrvata započeli su svoje sastanke s kongresmenima i članovima njihovih ureda.

Udruga američkih Hrvata usprotivila se nekim aspektima politike State Departmenta te se zalaže za provođenje korjenitih promjena u tom američkom ministarstvu. Predsjednik Udruge George Rudman izrazio je svoje nezadovoljstvo raspodjelom američke financijske pomoći, ne samo onoj koja odlazi u Srbiju, nego i dijelom pomoći koju dobijaju neke hrvatske nevladine organizacije.

"Ta se pomoć dodjeljuje nekim organizacijama koje su sudjelovale u pripremi prosvjeda protiv Sjedinjenih Država pred početak rata u Iraku. Jedna od njih je Zamir.net, organizacija koja se spominje u tekstu objavljenom u Washington Timesu. Držimo da se treba povesti više računa o pomoći koja se distribuira putem State Departmenta, a koju dajemo mi, kao američki porezni obveznici."

Gospodin Rudman, naime, vjeruje da to nije dobar način za poticanje demokracije. U obraćanju pomoćnicima nekoliko američkih kongresmena – zastupnik Thaddeus McCotter iz Michigana se nije osobno pojavio premda je bio najavljen – predstavnici američkih Hrvata prenijeli su nezadovoljstvo optužnicom koju je Haški sud za ratne zločine podigao protiv generala Ante Gotovine. Gospodin Rudman je povukao paralelu između akcije “Iračka sloboda” i akcije “Oluja”, Hrvatske vojske.

"Protiv američkog generala Tommya Franksa i predsjednika Georgea Busha nedavno su podignute optužnice u nekoliko europskih zemalja. Te su optužnice podignute po načelu zapovjedne odgovornosti koji je prvotno upotrebljen u slučaju generala Ante Gotovine. Dakle, Sjedinjene Države su optužene za ratne zločine u Iraku iz istog razloga kao i general Gotovina u Hrvatskoj. Sjedinjene Države bi trebale prestati podržavati haaški sud."

Na skupu Udruge američkih Hrvata na Capitol Hillu upozoreno je i na sve veća razilaženja između hrvatske zajednice u Sjedinjenim Državama i diplomatskih predstavništava Republike Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Takva poruka prenesena je diplomatskim predstavnicima dvije zemlje koji su došli pozdraviti skup.

"Željeli smo im prenijeti viđenje naših članova iz Chicaga, a naročito iz Los Angelesa, koji vjeruju da su diplomatski predstavnici te dvije zemlje izgubili vezu s Amerikancima hrvatskog podrijetla. Smatramo da je politika za koju se zalažu potpuno suprotna stavovima američkih Hrvata i mi ih, iskreno govoreći, ne podržavamo."

Na naš upit da navede konkretne primjere gospodin Rudman je rekao da prije svega misli na optužnicu protiv generala Gotovine.

******

Navodno “sve veće razilaženje hrvatske zajednice u Americi i hrvatske diplomacije” – o kojem je govorio George Rudman – za Glas Amerike komentirao je neimenovani dužnosnik veleposlanstva Republike Hrvatske u Washingtonu. Ovaj dužnosnik smatra da veza s Amerikancima hrvatskog podrijetla – o čemu govori gospodin Rudman – uopće nije izgubljena. Pri tome navodi nekoliko primjera.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Sjedinjenim Državama Ivan Grdešić gostovao je proljetos na skupu Udruge američkih Hrvata u Chicagu, i pri tome je bio vrlo dobro primljen. Republika Hrvatska samo je prošle godine u Sjedinjenim Državama otvorila tri počasna konzulata – u Pittsburghu, New Orleansu i Seattleu. Počasni konzuli su svi odreda istaknuti članovi hrvatskle zajednice u Sjedinjenim Državama. Počasni konzul u Seattleu je Frank Brozovich, bivši predsjednik Udruge američkih Hrvata.

Dužnosnik hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu također je nabrojao niz inicijativa koje ambasada provodi u suradnji s američkih Hrvatima. Naime, Udruga američkih Hrvata je tek jedna od hrvatskih organizacija u Americi. Tu je primjerice Hrvatska bratska zajednica, čiji je čelnik Bernard Luketich ove godine u Zagrebu bio primljen na najvišoj razini, dok je predsjednik Stjepan Mesić posjetio sjedište Hrvatske bratske zajednice u Pittsburghu, kada je također i otvoren počasni konzulat Republike Hrvatske.

Hrvatski diplomat koji je želio ostati neimenovan – zbog, kako je rekao, želje da se “ne dolijeva ulje na vatru” – rekao je da veleposlanstvo izvrsno surađuje i s Nacionalnom federacijom Amerikanaca hrvatskog podrijetla, koja radi na povezivanju američke i hrvatske gospodarske komore. Hrvatski se diplomat zahvalio hrvatskoj zajednici u Americi na lobiranju za hrvatske interese, rekavši da je njezina uloga bila od presudne važnosti početkom devedesetih godina, prilikom borbe za međunarodno priznanje Republike Hrvatske.

XS
SM
MD
LG