Linkovi

Veleposlanik Rossin predao donaciju od $120.000 za razminiravanje zaleđa osnovne škole kod Splita (6/5/03) - 2003-05-05


Američki veleposlanik u Republici Hrvatskoj Lawrence Rossin jučer je u Osnovnoj školi u Žrnovnici, mjesta u blizini Splita, uručio donaciju vrijednu 120 tisuća američkih dolara, kako bi se uklonile zaostale protupješačke mine u zaleđu škole.

Osnovna škola u Žrnovnici nalazi se u neposrednoj blizini bivše vojarne JNA na čijem je području nakon povlačenja te vojske 1991. godine ostao veliki broj protupješačkih mina. Zahvaljujući inicijativi i prilozima članova hrvatske podružnice Amway, jedne od najvećih kompanija direktne prodaje proizvoda za održavanje doma, osobnu njegu i kozmetiku, stručnim posredovanjem međunarodne organizacije za razminiranje i pomoć žrtvama mina, International Trust Fund, Američkoj trgovačkoj komori u Hrvatskoj, te financijskim sredstvima Vlade Sjedinjenih Američkih Država, donacijom od 120 000 američkih dolara 400 učenika škole u Žrnovnici započet će iduću školsku godinu bez opasnosti od mina.

Američki veleposlanik u Republici Hrvatskoj Lawrence Rossin u prigodnom obraćanju učenicima škole, profesorima i njihovim gostima darovao je osnovcima i knjige na engleskom jeziku. O donaciji gospodin Rossin je rekao: “Kompanija Amway koja je inače u privatnim rukama pomaže ne zato što to mora već zato što to želi i nadam se da će ovo biti dobar primjer i za druga poduzeća u Hrvatskoj kako bi pomogli na isti način.”

Ivan Čikara, predstojnik podružnice Hrvatskog centra za razminiranje u Zadru, kazao je kako je u Hrvatskoj još uvijek 1630 kilometara kvadratnih minsko-sumnjive površine: “Projekt koji se namjerava razminirati završetkom ove školske godine od 25. lipnja pa na dalje, koji bi trebao trajati tridesetak radnih dana, je površine 49 000 kilometara kvadratnih, a gledajući na vrijednost projekta ona je nemjerljiva znajući da se onečišćeni minski prostor nalazi uz sam rub škole. Zahvaljujem se posebice veleposlaniku Rossinu jer američka vlada do sada aktivno sudjeluje u rješavanju projekata Hrvatskog centra za razminiranje i mogu reći da je SAD jedan od najvećih donatora koji je pomogao Republici Hrvatskoj da riješi svoj minski problem.”

Matija Šitum, ravnateljica Osnovne škole u Žrnovnici, je u svom obraćanju okupljenima rekla: “Napokon će škola imati mira i dočekat ćemo jesen u romantičnoj kiši jer obično smo za vrijeme kiše bili najnemirniji. Nikad nismo znali u ovim bujicama kišnih potoka, nakon požara, što će završiti ispred škole i onda smo svako malo zvali nekoga da obiđe ovaj cijeli prostor da bismo bili sigurni da djeca mogu šetati u krugu škole. Uistinu ovo je jedan humani gest ljudi koji su prepoznali da smo mi na prvom mjestu i da se odjednom našlo toliko sredstava. To je vrijedno svake pohvale!"

XS
SM
MD
LG