Linkovi

Stil 'Matrixa' na modnim revijama za jesen 2003. (6/5/03) - 2003-05-05


Jedan holivudski futuristički film već se četiri godine odražava na stilu odijevanja, a, ove sezone, njegova očekivana dva nastavka izazvala su na modnim pistama New Yorka pravu renesansu kožnatih jakni i dugih kaputa.

Crno, pripijeno jednodijelno odijelo super-heroine Trinity, te kožni kaputi Nea i Morpheusa obilježili su čitave kolekcije najmanje desetak vodećih dizajnera odjeće: Hedi Slimane za Dior, Dolce & Gabbana, Balenciaga, Catherine Malandrino, Sean John, Helmut Lang i drugi.

Jesenska kolekcija Seana Johna vrti se oko dugih kožnih kaputa širokih ramena, nisko postavljenog pojasa, za koje se kao inspiracija navodi kaput koji je, tumačeći lik Morpheusa, nosio Laurence Fishburne. Tu su i nove umjetne tkanine, koje se pripijaju uz tijelo dozvoljavajući, međutim, vrhunsku pokretljivost.

Kod Balenciage, stil 'Matrix' odražava se kroz kožnate tajice i tunike, krojene nalik oklopu. Kuća Dior, pak, nudi prošivene jakne, futurističkog kroja, dok, u verziji modne kuće Dolce & Gabbana, žene nose tijesne hlače i kratke jakne, s višestrukim kopčama, baš kao što je nosila Carrie-Anne Moss, kao Trinity.

Kostimografkinja za sva tri filma iz serije Matrix, Kym Barrett kaže da je odjeću glavnih likova filma zamislila kao dodatno vizuelno pomagalo njihovoj akrobatskoj pokretljivosti. Tako odjeća Carrie-Anne Moss, kaže ona, podsjeća na živu, čineći lik Trinity skliskim i neuhvatljivim, baš poput žive.

Inspiraciju za kostime, kaže gospođa Barrett, našla je u bajkama, odjeći tibetanskih monaha i starokineskih učenjaka, zatim u kostimografiji filmova o samurajima, te, na koncu, u američkim westernima. "Kad sam pročitala scenario 'Matrixa'," kaže Kym Barrett, "prvo sam pomislila na likove iz westerna, u dugim kaputima koji lelujaju pri svakom koraku junaka, stvarajući vrlo upečatljivu siluetu."

"Vrlo upečatljiva silueta" je upravo ono što je stil Matrixa predao dolazećoj modnoj sezoni. To, ali i novi materijali, pružaju utisak da je science fiction ukoračio u svakidašnjicu, ili, točnije, potvrdu da smo mi zaista ukoračili u treće tisućljeće, vrijeme koje se nekada događalo samo u pripovjetkama i filmovima znanstvene fantastike.

XS
SM
MD
LG