Linkovi

X2: Men United (5/5/03) - 2003-05-04


U današnjem prilogu za rubriku film tjedna predstavljamo vam ostvarenjen pod naslovom “X2: Men United”. Drugi nastavak filma o nekim od popularnih junaka Marvelovih stripova s početka šezdesetih.

Wolverine je ponovno tu, sa svojim smrtonosnim metalnim kandžama. Storm ponovno kontrolira klimu oko sebe, a tu su i Rogue, Cyclops, Pyro, Mystique, Magneto i drugi mutanti zadivljujuće moći. Za neke su oni predstavnici nove faze u evoluciji, dok drugi misle da ih treba eliminirati.

X-Men se prvi put pojavljuju u Marvelovim stripovima početkom šezdesetih, a prva filmska verzija, snimljena prije tri godine, ispunila je očekivanja publike. Redatelj Bryan Singer, koji je režirao i prvi nastavak filma, kaže da mu je upravo vjerna publika bila na umu, kada se odlučio da odmah krene s akcijom, umjesto da, kao u prvom nastavku, dobar dio minutaže posveti uvodu u priču.

"Mislim da je ovaj film snimljen tako da može egzistirati samostalno. Likovi su već dobro definirani u prvom nastavku, tako da oni počinju koristiti svoju moć već u vrlo ranoj fazi filma. Nisam se želio vraćati unatrag u filmskoj priči i time samo gubiti vrijeme", kaže gospodin Singer.

Ian McKellan ponovno igra ulogu Magneta, vodje mutanata i suparnika profesora Xaviera, kojeg igra Patrick Stewart. Logan, koji se pretvara u opasnog Wolverina kada se razljuti, žestok je borac. Hugh Jackman, kojem je pripala ta uloga, kaže da je ovaj nastavak prepun akcije.

"Razgovarao sam sa zaljubljenicima ovih junaka i svi su tražili mnogo akcije. Pogledao sam prvi nastavak i u pravu su. Zato smo to ispravili u nastavku".

Wolverine ima dostojnog suparnika u Detahstrikeu, ženi koja ima iste metalne pandže. Njenu ulogu igra Kelly Hu. Mutanti u filmu “X2: Men United” bore se protiv diskriminacije ljudi, ali i za svoj vlastiti život, jer je vlada pokrenula opći rat protiv njih. Redatelj Bryan Singer kaže da se može povući odredjena paralela s imaginarnim svijetom iz ovog filma, i stvarnim svijetom u kojem živimo.

Filmska priča je nastala prije terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine, a materijal datira s početka šezdesetih, na vrhuncu američkog pokreta za gradjanska prava. Mislim da su temeljne ideje i problemi o kojima se govori kontinuirano prisutne u društvu.

Istina, nastojao sam da tekući dogadjaji ne utječu na filmsku priču. Ovaj film je za mene primarno fantastika, ali veza s relanim društenim dogadjanjima je potrebna jer film, u suprotnom, ne bi mogao biti zabavan. “X2: Men United” počeo se prikazivati simultano u kinima u 93 zemlje svijeta.

XS
SM
MD
LG