Linkovi

Spašavanje iračkih starina (4/5/03) - 2003-05-04


Svijet cijeni iračku arheološku i kulturnu baštinu staru preko deset tisuća godina. Koalicija predvođena Sjedinjenim Državama objavila je upute za zaštitu iračkih starina. Zapovijed je stigla nakon što su pljačkaši opustošili muzeje u Bagdadu i Mosulu. Kao što je rekao američki državnik tajnik Colin Powell: “Ta pljačka je nanijela nenadoknadivu štetu radu iračkih i međunarodnih povijesničara na boljem razumijevanju naše prošlosti”.

Ukradeni predmeti pripadaju iračkom narodu. Prema međunarodnim zakonima posjedovanje i trgovanje ukradenim umjetninama je kriminalni čin. Sjedinjene Države putem Interpola rade na lociranju predmeta ukradenih u Iraku koji su možda iznijeti iz zemlje. Predsjednik George Walker Bush kaže da će pljačkaši biti pronađeni i kažnjeni. "Surađujemo s Iračanima u pronalaženju umjetnina te huligana koji su opustošili Nacionalni muzej starina u Bagdadu. Mi ne odobravamo to što su učinili i uz suradnju građana Iraka pronaći ćemo počinitelje i privesti ih pravdi” - rekao je predsjednik Bush.

Koalicijske radio emisije u Iraku potiču Iračane na vraćanje ukradenih predmeta. Prema glasnogovorniku koalicije, do sad ih je vraćeno više od stotinu. Agencija Associated Press navodi da je jedan mušakarac vratio u obližnju džamiju komodu ispunjenu rukopisima i pregamentima neprocijenjive vijednosti. Lokalni pijanist vratio je 10 predmeta, uključujući slomljeni kip asirskog kralja iz devetog stoljeća prije nove ere. Američki general Tommy Franks je rekao da su zadnjih dana mnogi Iračani počeli dragovoljno javljati gdje se nalaze pojedine ukradene umjetnine. Koalicija će čuvati te predmete do onda kad će ih biti moguće vratiti iračkim muzejima koji se sada obnavljaju.

XS
SM
MD
LG