Linkovi

Powell zatražio od Sirije i Libanona da prestanu podržavati ekstremne palestinske skupine (4/5/03) - 2003-05-04


Američki državni tajnik Colin Powell okončao je prvu fazu svoje turneje zemljama Srednjeg istoka, pozvavši čelnike Sirije i Libanona da podrže novi međunarodni mirovni plan. Gospodin Powell je čelnicima dviju arapskih zemalja rekao da moraju razmisliti o okončanju višegodišnje potpore ekstremnim palestinskim organizacijama čiji je cilj uništenje Izraela.

Nakon razgovora sa sirijskim predsjednikom Basharom Assadom, Colin Powell je izjavio da su sirijske vlasti počele zatvarati urede ekstremnih anti-izraelskih skupina u toj zemlji. Međutim, državni je tajnik jasno dao na znanje da Washington od Sirije očekuje mnogo više, te da će odnosi s Damaskom biti uskoro reevaluirani – nakon pada režima Saddama Husseina u susjednom Iraku.

Nakon susreta s čelnicima Libanona, gospodin Powell je rekao da Sjedinjene Države žele da ta zemlja bude neovisna i slobodna – što je bila neizravna kritike činjenice da se u Libanonu nalazi više tisuća sirijskih vojnika, kao i pripadnici terorističke organizacije Hezbollah. Državni tajnik je rekao da bi libanonske snage trebale otići na jug te zemlje, kako bi se okončala dominacija Hezbollaha uz granicu s Izraelom.

Sljedeći tjedan, nakon kraćeg boravka u Washingtonu – gdje će predsjednika izvjestiti o rezultatima puta – Colin Powell se vraća u regiju, gdje će se sastati s izraelskim i palestinskim čelnicima.

XS
SM
MD
LG