Linkovi

Ekologija na 'korporacijski način' (4/5/03) - 2003-05-04


Washington Post piše o jednoj instituciji čija se financijska snaga procjenjuje na 3 milijarde dolara. No, nije riječ o korporaciji, već o neprofitnoj organizaciji za zaštitu prirode. Točnije - najbogatijoj takvoj organizacija u svijetu.

Organizacija Nature Conservancy postoji već 52 godine, i pod svojom zaštitom ima milijune jutara u Sjedinjenim Državama. Jedini problem, kako piše Washington Post, leži u tome da se ova navodno ekološka organizacija ponaša prilično slično nekoj naftnoj korporaciji ili nekom drugom 'zloglasnom' štetniku prirode.

Ta je organizacija bila pokrovitelj masovnoj sječi šuma, ona je ugovorila posao, vrijedan 64 milijuna dolara, za gradnju velelepnih palača na područjima krhkih ekostaništa, te je čak i bušila u potrazi za prirodnim plinom ispod posljednjeg područja u kojemu se razmnožavala jedna ugrožena vrsta ptica. Nije ni čudo, piše washingtonski list, kada u upravnom odboru organizacije Nature Conservancy sjede direktori naftnih kompanija, kemijskih koncerna, automobilske industrije, rudarskih koncerna, velikih drvnih kompanija … ukratko gotovo svih onih grana industrije koje su najveća pošast za zaštitu prirode. Washington Post navodi čitav popis što sramotnih, a što sumnjivih poslovnih avantura ove ogromne i do sada vrlo ugledne organizacije. Očito ćemo o tome čitati i narednih dana.

Sa stranica istog lista - najnovija saznanja o virusu SARS-a. Prema najnovijim rezultatima istraživanja znanstvenika, koji se objavljuju danas, taj virus može, pri sobnoj temperaturi, preživjeti mnoge sate, pa čak i dane na površinama predmeta, što je krajnje neuobičajeno za virus. Time se objašnjava kako se ljudi mogu zaraziti bez da dođu u izravni kontakt sa zaraženom osobom, odnosno samo dodirivanjem kvaka na vratima, površine stola ili drugog namještaja. Uz to, obični deterdženti ne ubijaju virus SARS-a!

XS
SM
MD
LG