Linkovi

Prvi mirovnjaci stižu u Irak krajem mjeseca (4/5/03) - 2003-05-04


Francuska i Njemačka iskazale su opreznu podršku američkom planu o međunarodnim mirovnim snagama za Irak. Prema američkom planu, u stabilizacijskim snagama ne bi služili vojnici iz Njemačke i Francuske - zemalja koje su bile najglasniji protivnici američke akcije protiv režima Saddama Husseina.

Ministri vanjskih poslova Francuske i Njemačke kritizirali su američki plan o međunarodnoj misiji u Iraku zbog toga što nema mandat Ujedinjenih Naroda. No, dvojica su ministara podržali ideju da u međunarodnoj misiji sudjeluje što više zemalja.

Prema američkom planu, Irak bi bio podijeljen na tri vojna sektora - američki, britanski i poljski. Teritorijem bi patrolirali vojnici iz najmanje 10 zemalja. Planiraju se brojni međunarodni humanitarni projekti, među njima i raščišćavanje minskih polja. Poljska je vlada priopćila da će prve postrojbe stabilizacijskih snaga u Irak doći krajem ovog mjeseca.

Novinari su upitali jednog višeg dužnosnika američke vlade jesu li Njemačka i Francuska namjerno isključene iz misije u Iraku. “To je jedna od verzija onog što se dogodilo. Druga je verzija to da te zemlje nisu ništa niti ponudile” – odgovorio je američki dužnosnik.

Vojnike za ovu misiju do sada su ponudile Italija, Španjolska, Danska, Nizozemska i Bugarska. U Iraku se već nalazi manji kontingent vojnika iz Albanije. Filipini, Qatar, Australija i Južna Koreja su ponudili materijalnu pomoć mirovnoj misiji, no ne i vojne postrojbe.

Dolazak međunarodnih snaga pratit će odlazak američkih. U ovom trenutku u Iraku je oko 135 tisuća američkih vojnika, krajem godine bi ih trebalo biti tek tridesetak tisuća.

XS
SM
MD
LG