Linkovi

U New Yorku - Filmski festival TriBeCa (3/5/03) - 2003-05-03


Za Filmski festival TriBeCa, koji se ovih dana održava u New Yorku, ovo je godina koja će označiti hoće li festival preživjeti i postati tradicija, ili će se ugasiti.

Prošle godine u svibnju, ovaj je festival bio željno dočekana novina - nakon terorističkih napada u rujnu 2001, to je bio jedan od najambicioznijih pokušaja oživljavanja Donjeg Manhattana, dijela grada gotovo zamrlog nakon rušenja Svjetskog trgovinskog centra. Iza festivala stajao je ugled i glamur glumca Roberta DeNira, kao i financijska potpora kompanije American Express.

Festival, čije je otvorenje održano sinoć, još uvijek ima iste prednosti kao i prošle godine: privlači filmove iz najvećih holivudskih studija, poput Foxa, Warner Brothers i Paramounta. Ali, ove se godine Festival TriBeCa mora dokazati kao institucija koja ima snage opstati. Grad New York, naime, već ima izobilje filmskih festivala: "Novi redatelji / novi glumci", "Njujorški međunarodni festival neovisnog filma i videa", "Njujorški međunarodni festival dokumentarnih filmova", "Bruklinski međunarodni filmski festival", "Njujorški međunarodni festival dječjeg filma", "Njujorški festival neovisnih filmova strave i užasa", itd.

Ovogodišnji Festival TriBeCa prikazuje oko 200 filmova, a održat će se i panel diskusije s filmskim stvarateljima. Među filmovima su i mnogi strani, primjerice dva iz Afganistana, koji nikada nisu bili viđeni na Zapadu. U konkurenciji kratkih filmova prikazuje se, kao predstavnik Hrvatske, film "Il Giro", redateljice Deborah Young, u produkciji Igora Aleksandra Nole.

XS
SM
MD
LG