Linkovi

Dick Cheney niječe da je 'pomogao' Halliburtonu (4/5/03) - 2003-05-03


Tvrtka Halliburton, na čijem se čelu do preuzimanja dužnosti nalazio američki dopredsjednik Dick Cheney, dobila je unosne ugovore od američkih oružanih snaga u vrijednosti od gotovo pola milijarde dolara, izvijestila je američka televizijska mreža NBC.

Posao gašenja zapaljenih naftnih bušotina u Iraku Pentagon je povjerio sestrinskoj tvrtki Halliburtona - Kellog Brown & Root Engineering & Construction. Nakon toga uslijedio je niz drugih poslova vrijednih 425 milijuna dolara. Kellog Brown & Root je 2001. godine dobio eksluzivni ugovor za vođenje logistike američkih oružanih snaga diljem svijeta na razdoblje od deset godina. Za taj ugovor nije bio otvoren natječaj. Od tada ta je tvrtka provela 35 različitih projekata za američku vojsku u Iraku i Afganistanu uključujući izgradnju i održavanje vojnih baza, osiguravanje prehrane američkih vojnika, pa čak i vođenje teretana u vojnim bazama.

Kako je javila američka televizijska mreža NBC, Halliburton i Ured američkog dopredsjednika energično odbacuju spekulacije da je gospodin Cheney intervenirao u prilog svoje bivše kompanije. Pentagon također brani svoju odluku da sklopi ugovor s bivšom tvrtkom dopredsjednika Cheneya. Otvaranje natječaja za svaki pojedini posao uzelo bi previše vremena u ratno vrijeme, kažu u američkom Ministarstvu obrane.

XS
SM
MD
LG