Linkovi

150. rođendan njujorškog Central parka (3/5/03) - 2003-05-03


Central park, izgrađenna pustom močvarnom zemljištu u srcu grada, prostor je za rekreaciju svih društvenih slojeva. On udomljuje mnoštvo sportskih entuzijasta, izvođača, udruga građana i ostalih koji ga koriste za svoje aktivnosti i hobije. Njegovih 337 hektara, ispunjenih drvećem, puteljcima, igralištima i povijesnim okupljalištima, godišnje privlači 25 milijuna posjetitelja. U Central parku možete naići na zaista svašta: plesače balkanskih narodnih plesova, ljubitelje ptica u potrazi za crvenoglavim djetlićima, igrače kroketa odjevene u obveznu bijelu odjeću, klizače, konjanike, igrače frizbija i ribolovce.

Međutim, za Saru Elliot park je samo za ptice. Ona je u 25 godina, koliko vodi ljubitelje ptica po parku, uspjela prepoznati 200 različitih vrsta. "Ovaj je park ogroman dugoljast pravokutnik koji se proteže od 59-te do 110-te ulice, te od Pete do Osme avenije. Ptice selice ga koriste kao odmorište, kao oazu s vodom i drvećem, u moru cementa"- kaže Sara Elliot.

Central park okružuju četvrti s nekim od naskupljih nekretnina u svijetu. Međutim, za razliku od sličnih parkova u europskim prijestolnicama kao što su London, Pariz i Kopenhagen, koji su prvotno projektirani za monarhe i njihove goste, Central park je od početka zamišljen kao mjesto za mase. Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg tvrdi da ga upravo ta osobina čini uistinu jedinstvenim: "Central park je pokazao New Yorku i svijetu da dobro osmišljeni javni prostori okupljaju građane. Za milijune Njujorčana Central park nije samo park, već i predvorje njihovog doma, mjesto za piknike, igralište, rezervat prirode i polje snova. To je zaista demokratski prostor gdje se neometano susreću ljudi svih rasa i slojeva".

Prva dama Sjedinjenih Država Laura Bush je zajedno s gradonačelnikom Bloombergom počasna predsjedateljica proslave 150-te obljetnice parka. U sklopu proslave, čitavu godinu održavat će se festivali, izložbe te koncerti. Već su najavljeni oni proslavljenog talijanskog tenora Andrea Bocellija i jazz glazbenika Wyntona Marsalisa.

XS
SM
MD
LG