Linkovi

Potpisana Američko-jadranska povelja (2/5/03) - 2003-05-02


U nazočnosti američkog državnog tajnika Colina Powella ministri vanjskih poslova Hrvatske, Albanije i Makedonije potpisali su u Tirani Američko-jadransku povelju.

Dolazak gospodina Powella u Tiranu izazvao je okupljanje velikog broja građana, a državni tajnik je zaustavio motoriziranu kolonu kako bi se osobno pozdravio s njima pred uredom albanskog ministra vanjskih poslova Fatosa Nanoa. Tijekom sastanka državnog tajnika i albanskog šefa diplomacije potpisan je takozvani “Članak 98” kojim američko vojno osoblje – koje bi moglo služiti u Albaniji – dobija imunitet od Stalnog međunarodnog kaznenog suda. Albanija je 32-ga zemlja s kojom su Sjedinjene Države potpisale takav sporazum.

Gospodin Powell potom se priključio svojim kolegama iz Hrvatske, Albanije i Makedonije, Toninu Piculi, Fatosu Nanou i Ilinki Mitrevskoj, u potpisivanju Američko-jadranske povelje. Povelja formalizira potporu SAD-a Hrvatskoj, Makedoniji i Albaniji na njihovom putu u Sjevernoatlantski savez i predviđa suradnju triju zemalja u ispunjavanju uvjeta za primanja u Savez.

Na svečanom potpisivanju Povelje državni tajnik Powell je rekao: "Povelja će ojačati veze između naroda ove regije sa Sjedinjenim Državama, jednih s drugima i zajedničkom budućnošću u okviru euoro-atlanske zajednice. Povelja također pokazuje da težak posao predstoji našim partnerskim zemljama dok se njihove ekomske, vojne i političke institucije budu prilagođavale standardima, ne samo onima koje traži NATO, nego što je važnije, onima koje njihovi građani zaslužuju."

Slično viđenje značaja Povelje ponudio je i hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula: "Potpisivanje Američko-jadranske povelje predstavlja izraz predanosti naših zemalja zajedničkim vrijednostima NATO saveza i daljnjoj suradnji. Ovo je još jedan korak ka ulasku naših zemalja u europske i transatlanske tokove te ka uspostavi trajne sigurnosti u ovom dijelu svijeta."

Datum prijmanja tri zemlje u NATO savez nije naveden u Povelji koja ističe da tri zemlje mogu postati članice prvom prigodom nakon što ispune potrebne uvjete.

XS
SM
MD
LG