Linkovi

Predsjednik Bush objavio kraj glavnih borbenih operacija u Iraku (2/5/03) - 2003-05-02


Predsjednik Bush izjavio je da su borbe u Iraku uglavnom okončane, te da koalicija predvođena Sjedinjenim Državama sada pristupa teškom poslu obnove te zemlje. Predsjednik se sinoć obratio naciji govorom s nosača zrakoplova Abraham Lincoln, koji se vraća iz rata u Iraku.

Predsjednik je kazao da su u borbi za Irak pobjedu odnijele Sjedinjene Države i njihovi saveznici. S obzirom da su velike vojne operacije sada dovršene, predsjednik je govorio o izazovima koji tek predstoje.

"U Iraku nas čeka težak posao. Uvodimo red u dijelove zemlje koji su još uvijek opasni. Lovimo i pronalazimo čelnike starog režima, koji će odgovarati za svoje zločine," rekao je.

Predsjednik je dodao da američke snage tragaju za oružjem za masovno uništavanje, koje je bilo jedan od razloga za pokretanje rata. Prema njegovim riječima, pad Sadama Huseina učinio je Sjedinjene Države i njihove saveznike sigurnijima, jer je irački čelnik – kako je kazao – pomagao teroristima da nabave kemijsko i biološko oružje.

"Oslobađanje Iraka ključni je korak naprijed u kampanji protiv terorizma. Uklonili smo saveznika al-Qaide i eliminirali izvor financiranja terorista. Jedno je sigurno – niti jedna teroristička mreža neće dobiti oružje za masovno uništavanje od iračkog režima, jer tog režima više nema," kazao je.

Predsjednik je ponovno nastojao povezati rat u Iraku sa širim ratom protiv terorizma, koji je počeo nakon napada na Svjetski trgovinski centar u New Yorku, te na Pentagon u Washingtonu.

"U borbi za Irak izvojevana je jedna pobjeda u ratu protiv terorizma, koji je započeo 11. rujna 2001. i koji još uvijek traje. Tog strašnog jutra, devetnaestorica zlih ljudi, prethodnica jedne odvratne ideologije, dali su Americi i civiliziranom svijetu da nazru njihove ambicije," podsjetio je.

Tim napadom, rekao je predsjednik Bush, teroristi su objavili rat Sjedinjenim Državama, "a to su i dobili". U Iraku, kazao je, prijelaz s diktature na demokraciju potrajat će duže, no "vrijedan je svih napora". Predsjednik je dodao da će koalicija predvođena Sjedinjenim Državama ostati u Iraku, sve dok ne dovrši svoj posao, te da će iza sebe ostaviti slobodan Irak.

"Pomažemo u obnovi Iraka, tamo gdje je diktator svojedobno, umjesto škola i bolnica, sebi gradio palače. Stajat ćemo uz nove iračke čelnike, dok budu uspostavljali novu vladu, koja će biti sastavljena od Iračana, a radit će za Iračane," rekao je.

Gospodin Bush je također podsjetio da su i američke snage u Afganistanu sučeljene s opasnim zadacima, rekavši da će koalicija predvođena Sjedinjenim Državama u toj zemlji "završiti ono što je započela". Istom je prilikom odao počast muškarcima i ženama odgovornim za američku pobjedu u Iraku, te je zahvalio britanskim, australskim i poljskim oružanim snagama, koje sudjeluju u koaliciji.

Predsjednik ipak nije službeno objavio kraj rata, jer bi to, u skladu sa Ženevskom konvencijom, natjeralo Sjedinjene Države da puste na slobodu ratne zarobljenike i da prestanu tragati za pojedinim čelnicima. Američke su snage već pustile neke ratne zarobljenike, ali još uvijek tragaju za članovima svrgnute vlade, uključujući i Sadama Huseina.

Predsjednik se, za potrebe ovog govora, spustio manjim zrakoplovom ratne mornarice na nosač zrakoplova Abraham Lincoln, koji se iz Perzijskog zaljeva vraća u Californiju. To je bio nezapamćen potez za jednog predsjednika.

XS
SM
MD
LG