Linkovi

Predsjednik Bush i dalje uživa jaku podršku u domaćoj javnosti (2/5/03) - 2003-05-02


Pregled američkog dnevnog tiska posvećujemo rezultatima ankete koju su proveli "Washington Post" i televizijska mreža ABC. Anketa je bila posvećena predsjedniku Bushu i njegovom rejtingu, a rezultati ukazuju na to da da je aktualni predsjednik izvukao manje dobiti na rejtingu nego njegov otac, bivši predsjednik, nakon prvog Zaljevskog rata 1991.godine. Razlog tome jest da zemlja ostaje podijeljena oko predsjednikovanja mlađeg Busha.

Rezultati pokazuju da su Amerikanci danas manje pesimistični glede gospodarske situacije nego što su to bili kada se stariji predsjednik Bush spremao izići na izbore u borbi za drugi predsjednički mandat. Zato savjetnici aktualnog predsjednika nastoje pokazati kako se gospodin Bush ponovno sve više usredotočuje na američko gospodarstvo.

Ispitivanje javnog mnijenja, koje su proveli "Washington Post" i ABC, pokazuju, isto tako, da velika većina ispitanika odobrava način na koji je predsjednik riješio situaciju u Iraku, te kako se odnosi prema globalnom terorizmu i domovinskoj sigurnosti, ali tek minimalna većina odobrava njegovu ekonomsku politiku.

No, godinu i pol dana prije predsjedničkih izbora gospodin Bush uživa pristojnu prednost pred demokratima. Anketa je pokazala da 55 posto Amerikanaca vjeruje predsjedniku Bushu, a da 37 posto njih svoje povjerenje poklanja demokratima, kada je u pitanju rješavanje glavnih problema ove zemlje. Od tri pitanja, za koja se smatra da su najvažnija za ovu zemlju u ovom trenutku – gospodarstvo, rat protiv terorizma i školstvo – gospodin Bush ima prednost u prva dva, ali kod školstva zemlja je podijeljena oko toga tko bi mogao bolje riješiti to pitanje.

Nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001. Amerikanci daju visok rejting svom predsjedniku, trenutno 71 posto. No, sada se vide neki znaci slabosti. Prije tri tjedna, 77 posto Amerikanaca je odobravalo njegov rad. Anketa je, naime pokazala da se Amerikanci brinu hoće li Sjedinjene Države “zaglibiti” u Iraku, a stalna je zabrinutost oko toga da predsjednik ne poklanja dovoljno pažnje – ekonomiji. Ankete i razni intervjui pokazuju da bi predsjednik mogao pretrpjeti političku štetu ukoliko taj osjećaj - da ne poklanja dovoljno pažnje gospodarstvu – ostane među ljudima.

Na pitanje kome bi dali svoje povjerenje u osiguravanju novih radnih mjesta gospodin Bush ima 51, a demokrati 40 posto glasova. No, samo 28 posto ispitanika odobrava Bushov prijedlog o smanjenju poreza, a 57 posto ih kaže da smanjenje poreza ide na ruku bogatima. Samo 10 posto anketiranih kaže da financijski stoje bolje danas, nego u vrijeme kada je Bush postao predsjednik, 48 posto ih tvrdi da im je financijska situacija lošija sada, nego prije dvije i pol godine.

XS
SM
MD
LG