Linkovi

Predsjednik Bush imenovat će posebnog izaslanika i civilnog administratora u Iraku (2/5/03) - 2003-05-02


Predsjednik Bush će imenovati bivšeg ambasadora Paula Bremera za posebnog izaslanika i civilnog administratora Iraka. Gospodin Bremer će predvoditi ekipu u kojoj se nalaze umirovljeni general Jay Garner, koji je zadužen za humanitarnu pomoć i obnovu, te posebni izaslanik Zalmay Halizad, koji pomaže u naporima za uspostavu nove vlade. Dužnosnici američke administracije se nadaju da će gospodin Bremer zadobiti veću podršku unutar Iraka i od drugih zemalja koje se nisu htjele uključiti u program na čijem čelu se nalazi general Garner.

Središnje zapovjedništvo američkih oružanih snaga je priopćilo da se još dvojica bivših iračkih dužnosnika s popisa 55 traženih članova svrgnutog režima, nalaze u pritvoru. Direktor iračkog ureda vojne industrije te nekadašnji irački potpredsjednik sada su u rukama koalicijskih snaga no pojedinosti njihovog hvatanja nisu priopćene. U međuvremenu, iračka policija u Najafu je uhitila dvojicu osumnjičenika za prošlomjesečno ubojstvo visokog klerika muslimana-šiita.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld upozorio je na preuranjeni optimizam po pitanju Iraka. Jučer je predsjednik Bush izjavio da su unatoč kraju glavnog vojnog sukoba sigurnosni problemi i dalje prisutni. Gospodin Rumfeld je dodao da su neka područja još uvijek opasna, ali da su usprkos tome koalicijske snage ušle u – kako je rekao – stabilizacijsko razdoblje. Američki ministar obrane dao je ovu izjavu u Londonu nakon sastanka s britanskim kolegom Geoffom Hoonom.

XS
SM
MD
LG