Linkovi

Sahranjen Janko Bobetko (2/5/03) - 2003-05-02


Uz vojne pocasti predvidjene za najvise casnike Oruzanih snaga Janko Bobetko sahranjen je u 16 sati na sisackom groblju Viktorovac. Prema procjenama drzavnog radija na pogrebu je bilo vise od 10 tisuce ljudi, medju njima predstavnici gotovo svih politickih stranaka. Na sahrani nisu bili predsjednici drzave, vlade i parlamenta.

Vlada u Sisak nije poslala svoje izaslanike ali je dio ministara na pogreb dosao privatno. Predsjednik drzave Stipe Mesic poslao je vijenac i izaslanika, procelnika svog vojnog kabineta. "Ucinio sam ono sto se ocekuje od moje funkcije," izjavio je danas novinarima u Orahovici. Suprotno najavama iz Banskih dvora premijer Ivica Racan dosao je na ispracaj na zagrebacko groblje Mirogoj. Na Mirogoju je bio i predsjednik Sabora Zlatko Tomcic.

Sahranu su organizirali Bobetkova obitelj i HDZ, a ukljuceni su bili Ministarstvo obrane i Glavni stozer Oruzanih snaga. Prema pogrebnom protokolu kojeg je prije smrti odredio sam Bobetko na sahrani su govorili umirovljeni generali Ivan Korade i Ivan Basarac.

U politickom govoru kojeg je odrzao Basarac je kazao da "u Hrvatskoj nekoliko posljednjih godina nema slobode za one koji su je ucinili slobodnom". Kazao je da "slobode nema za nikoga" ako je nema za generale optuzene za ratne zlocine, Gotovinu, Norca i Ademija, branitelje i ratne invalide.

"Ako se ne postuje zahtjev 450 tisuca gradjana za referendumom o suradnji s haskim Tribunalom, ako se krsi Ustav i sudske odluke tumace kako kome odgovara onda pojedinci koji to rade moraju odgovarati pred hrvatskim narodom," rekao je Basarac na sahrani.

Moguca politizacija Bobetkova pogreba glavni je razlog zbog kojeg u Sisak nije dosla ministrica obrane iako je Ministarstvo obrane sudjelovalo u organizaciji sahrane. U Splitu je prije pogreba izjavila da "mnoge stvari pokazuju da ce sprovod biti ispolitiziran" zbog cega "ne zeli biti na mjestu na kojem je moguca zlouporaba pokojnog generala".

"Generalu Bobetku odala sam pocast, a mislim da zlouporaba njegova pogreba moze naskoditi Hrvatskoj vojsci i stvoriti podjele u Hrvatskoj," izjavila je novinarima ministrica obrane. Dodala je Ministarstvo obrane obitelji Bobetko "na raspolaganje stavila najvise vojne pocasti... a oni su neke stvari djelomicno odbili okruzujuci se drugom vrstom ljudi". Bobetko, kojeg je sud u Den Haagu u rujnu prosle godine optuzio za ratni zlocin nad srpskim civilima u Medackom dzepu 1993, umro je u utorak u svojoj kuci u Zagrebu u 84. godini zivota.

XS
SM
MD
LG