Linkovi

Danas pogreb generala Bobetka u Sisku (2/5/03) - 2003-05-02


U Sisku će danas sa svim vojnim počastima biti sahranjen general Janko Bobetko.

Na pogreb u Sisak neće doći ni premijer, ni predsjednik države. Predsjednik Sabora bit će na ispraćaju na zagrebačkom groblju Mirogoj, ali ni on neće ići na pogreb. Predsjednik Stipe Mesić u Sisak će poslati izaslanika, pročelnika svog vojnog kabineta, dok u ime vlade, potvrđeno je u Banskim dvorima, službeno nitko ne ide, ni na ispraćaj ni na sahranu.

U Sisku se ipak očekuje dio vladinih dužnosnika koji će, najavili su, privatno doći na pogreb ratnog Načelnika Glavnog stožera HV. Bobetko, kojeg je sud u Den Haagu u rujnu prošle godine optužio za ratni zločin nad srpskim civilima u Medačkom džepu 1993, umro je u utorak u svojoj kući u Zagrebu u 84 godini života.

Iako na njegovu pogrebu službeno neće biti predstavnika vlasti, Bobetko će biti sahranjen uz državne počasti, predviđene za najviše časnike Oružanih snaga - počasni vojni vod, plotune i stražu, a časnici HV nosit će njegova vojna odličja. Uz njegovu obitelj i najjaču opozicijsku stranku HDZ, u organizaciju sprovoda bili su uključeni Ministarstvo obrane i Glavni stožer Oružanih snaga.

Teško bolesni Bobetko, koji je na vlastiti zahtjev pet dana prije smrti otpušten iz bolnice, oporučno je odredio pogrebni protokol. Želja mu je bila da križ u pogrebnoj povorci nosi umirovljeni general Mirko Norac. Norac je u ožujku u Rijeci osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Gospiću 1991. Bobetkova obitelj sudu se obratila s molbom da Norca pusti na sahranu, ali do jutros nije poznat odgovor sutkinje Ike Šarić, čijom su presudom Norac i još dvojica bivših pripadnika HV za ubojstva srpskih civila u Gospiću osuđeni na ukupno 37 godina zatvora. Slucaj Gospić haško je tužiteljstvo prepustilo domaćem pravosuđu, a Norac je prvi i najviši časnik HV-a u Hrvatskoj osuđen za ratni zločin.

XS
SM
MD
LG