Linkovi

Novi mirovni plan trebao bi zaustaviti dvoipol godišnje nasilje  (1/5/03) - 2003-05-01


Najnoviji mirovni plan za Srednji Istok predočen je ovog tjedna Izraelu i palestinskim vlastima, te bi trebao poslužiti kao okvir u kojem bi se pregovorima obustavilo dvoipolgodišnje nasilje, te do 2005.godine uspostavila palestinska država. O izgledima provedbe tog plana naš novinar razgovarao je s direktorom Zaklade za mir na Srednjem istoku Geoffreyem Aronsonom.

Među analitičarima srednjo-istočnih zbivanja postoji nada da će se diplomatska aktivnost u toj regiji intenzivirati, te da će najoštriji protivnici sadašnjeg, lošeg stanja, uložiti svu energiju u uspostavljanje mira. Pa ipak – kako kaže Geoffrey Aronson – tek se treba vidjeti u kojem će se smijeru aktivnosti odvijati. “Proteklih smo godinu i pol isprobali različite inicijative. Izraelci su provodili politiku kojoj je cilj bio fizičko uništenje protivnika. To im nije uspjelo. S paketom mirovnih mjera se, na neki način, postavlja takozvani 'politički horizont' kako bi se Palestincima omogućilo da uvjeri militantne pripadnike u njihovoj zajednici da se mir isplati".

Mnogi postavljaju pitanje budućih poteza novoizabranog palestinskog premijera Mahmouda Abbasa. Upitali smo Geoffreya Aronsona, kako on vidi ulogu gospodina Abbasa u novom mirovnom procesu? “Naravno, očekivanja od njegovog dolaska na premijerski položaj su vrlo velika. Ustvari, od njega čak više očekuju Izraelci i članice “kvarteta” (SAD, Rusija UN i Europska unija), nego sami Palestinci. … Najnovija istraživanja javnog mnijenja pokazuju da Palestinci ne polažu puno nade u najnoviji mirovni prijedlog".

Upitali smo direktora Zaklade za mir na Srednjem istoku Geoffreya Aronsona – hoće li se pritisak izvršiti i na premijera Ariela Sharona, posebno kad su u pitanju židovska naselja na okupiranim teritorijima? “Svakako. Pitanje je, međutim, u kojoj će fazi provedbe plana biti nužno započeti s rješavanjem tog pitanja. Predloženi mirovni plan je u tom pogledu nejasan. Radi se o dokumentu koji se sastaoji od samo tri-četiri stranice, te će tek trebati utvrditi načine provedbe. Mislim da će natezanje oko terminologije biti zamijenjeno natezanjem i nagodbama o tome kako provesti predložene mirovne korake".

Sjedinjene Države u cijelom procesu imaju ključnu ulogu kaže gospodin Aronson i dodaje da se sve strane nadaju američkoj čelnoj ulozi u diplomatskim aktivnostima koje predstoje.

XS
SM
MD
LG