Linkovi

Ljudsko lice Sadamovog zla (1/5/03) - 2003-05-01


Svakoga dana, koalicija predvođena Sjedinjenim Državama uhiti ponekog od čelnih suradnika Sadama Huseina. Za ljude izvan Iraka, najpoznatiji među uhićenicima je Tarik Aziz, zamjenik premijera u režimu Sadama Huseina. Godiona je Tarik Aziz, sa svojim sofisticiranim ponašanjem i odličnim korištenjem engleskog jezika, odlazio u Ujedinjene narode i drugdje u svijetu pravdajući ilegalne i nasilne poteze režima.

Kada je Sadam Husein 1990. godine brutalnom silom okupirao Kuvajt, Tarik Aziz je tvrdio da je agresija od strane iračkog režima opravdana. Nakon oslobođenja Kuvajta 1991. godine, Aziz je proveo idućih desetak godina pokušavajući uvjeriti svijet da režim nije skrivao oružje za masovno uništavanje u Iraku. Sve to, unatoč ogromnog broja dokaza koje su pronašli inspektori Ujedinjenih naroda za oružje.

S obrazovanjem u književnosti i humanističkim znanostima, Tarik Aziz je postao urednik lista iračke Baath partije tijekom šezdesetih godina. Postao je dijelom takozvanog unutrašnjeg kruga Sadama Huseina dok je diktator kroz ubojstva osvajao vlast. Imenovan je ministrom informiranja 1974, a ministrom vanjskih poslova 1979. godine. Aziz je bio tu kada je Sadam Husein izveo invaziju na Iran i počinio brojne ratne zločine, uključujući korištenje bojnih otrova. On je bio tu kada su snage Sadama Huseina ubile desetke tisuća Kurda, krajem osamdesetih. Tijekom tri desetljeća, on je bio tu dok su bezbrojni Iračani bili u zatvorima, mučeni, osakaćivani, silovani i likvidirani zbog pokušaja da iskoriste svoja temeljna prava.

Međutim, Tarik Aziz, načitan čovjek koji je volio citirani Shakespeara, nije imao ništa za reći svijetuo zločinima Sadamovog režima. Umjesto toga, njegov posao bio je da pomogne u njihovom prikrivanju. Posao ovog privilegiranog pripadnika najužeg kruga bio je da bude Sadamova fasada – ljudsko lice jednog izopačenog režima.

Sada je Tarik Aziz bez posla i nalazi se u pritvoru zajedno sa sve većim brojem drugih kriminalaca iz režima Sadama Huseina. “Korak po korak”, rekao je predsjednik George Walker Bush, građani Iraka “ponovno preuzimaju svoju zemlju. Oni identificiraju bivše dužnosnike koji su odgovorni za zločine.”

Međutim, to nije sve. Uz pomoć koalicije predvođene Sjedinjenim Državama, Iračani rade na uspostavljanju nove vlade utemeljene na demokratskim načelima, a ne na lažima i opresiji. Oni rade, kako je to rekao predsjednik Bush, kako bi “stvorili vladu sastavljenu i izabranu od Iračana, koja bi radila za irački narod.”

XS
SM
MD
LG