Linkovi

Hoće li novi mirovni plan za Srednji istok uspjeti? (1/5/03) - 2003-05-01


U pregledu američkog dnevnog tiska nudimo dvije teme: Mirovni plan za Srednji istok i krađu umjetnina iz iračkih muzeja:

"Washington Post" piše o novom mirovnom planu za Izraelce i Palestince te o tome da i ovaj plan, kao i ostali u novije doba, nije na Srednjem istoku dočekan s mnogo entuzijazma. “Pesimizam se hrani novijom poviješću” – ističe "Post" uz objašnjenje da su mirovni razgovori iz 2000. godine u Camp Davidu bili prethodnica palestinskoj “intifadi” odnosno izraelskoj ofenzivi nakon toga. Nakon 30-mjesečnih sukoba živote je izgubilo više od dvije tisuće i 100 Palestinaca te oko 700 Izraelaca. To su podaci jedne izraelske organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Palestinski su promatrači prihvatili ideju o mirovnom planu, ali sumnjičavi su glede izraelskih i američkih nakana da se slože s formiranjem palestinske države. Smatra se da mnogi slojevi palestinskog društva jedva čekaju da vide kako i ovaj mirovni plan propada. Mnogi, pak, Izraelci izražavaju skepsu glede mogućnosti da su palestinski čelnici voljni zaustaviti napade na izraelske civile. Drugi opet sumnjaju da je izraelska vlada spremna na ustupke.

"New York Times" objavljuje da je, po svemu sudeći, iz iračkog Nacionalnog muzeja ukradeno manje antikviteta i povijesnih predmeta od neprocjenjive vrijednosti, nego što se mislilo. Pukovnik Matthew Bogdanos, koji vodi istragu oko ukradenih predmeta iz muzeja, kaže da su mu muzejski dužnosnici dali spisak od 29 predmeta koji definitivno nedostaju. Međutim, za četiri predmeta od bjelokosti iz osmog stoljeća prije Krista, koja su bila na tom popisu – pronađeni su neki tragovi.

Nema, naravno, nikakvih sumnji da su najveća blaga iz muzeja ukradena, ali čak i ako krađe nisu bile tako rasprostranjene, kao što se isprva mislilo, ostaje važno pitanje: koliko toga je, zapravo, uzeto iz muzeja?

Irački stručnjaci kažu – to točno ne znamo, Amerikanci, koji se brinu i o tom pitanju u samom Iraku odgovaraju – mi još uvijek nismo sigurni koliko je situacija loša! Sada se provjeravaju podaci da je svih 170 tisuća objekata iz 18 muzejskih galerija bilo ukradeno.

Pukovnik Bogdanos kaže kako je samo u jednom danu u jednoj trgovini, u kojoj se prodaju suveniri, pronađeno šest ukradenih predmeta iz Nacionalnog muzeja. Inače, prije početka rata nekoliko vrlo vrijednih predmeta sklonjeno je u zgradu Središnje banke. Međutim, banka je srušena u zračnim napadima, a smatra se da je ipak moguće da su neke od sklonjenih vrijednosti još uvijek čitave.

Postoji i primjer da su stanovnici Bagdada sami vraćali eksponate od neprocjenjive vrijednosti, kao što je slučaj s kipom asirskog kralja iz devetog stoljeća prije Krista. Njega je jedan Iračanin vratio rekavši da je kip uzeo iz muzeja samo da ne bi pao u pogrešne ruke.

XS
SM
MD
LG