Linkovi

Bijela kuća danas najavljuje kraj glavnih vojnih operacija u Iraku (1/5/03) - 2003-05-01


Predsjednik Bush danas će na nosaču zrakoplova Abraham Lincoln, koji se vraća u bazu u Californiji, održati govor naciji o Iraku. Predsjednik će poručiti Amerikancima da su glavne borbene operacije okončane.

Predsjednik će se obratiti naciji s nosača zrakoplova Abraham Lincoln, koji se vraća kući iz rata u Iraku. Prema riječima predsjednikovih suradnika, predsjednik neće proglasiti pobjedu, niti službeni kraj rata, jer bi tako nešto moglo pred Sjedinjene Države postaviti određene pravne obveze u skladu sa Ženevskom konvencijom.

Međutim, mjesto na kojem će predsjednik održati govor, potpuno neubičajeno za takav događaj, predstavljat će idealnu pozadinu za govor o brzom okončanju američke vojne kampanje, uspjesima američkih snaga i zadacima koji se tek nameću.

Predsjednik će sletjeti na nosač manjim zrakoplovom ratne mornarice nazvanom za ovu prigodu «Navy One». Slijetanje na nosače zrakoplova nije posebno opasno, ali može uznemiriti one koji na to nisu navikli. Predsjednik se našalio na račun slijetanja tijekom razgovora s novinarima, pozvavši ih da se drže podalje od piste za slijetanje. Predsjednik će provesti noć na Abrahamu Lincolnu, s kojega će odletjeti helikopterom sutra, prije nego što nosač pristane u luku.

XS
SM
MD
LG