Linkovi

Eksperimentalni crvi preživjeli nesreću raketoplana Columbia (2/5/03) - 2003-05-01


Znanstvenici su otkrili tisuće živih crva u eksperimentalnim kontejnerima koji su se nalazili u svemirskom raketoplanu Columbia, u trenutku njezine nesreće, 1. veljače ove godine.

Populacija crva, poznatih po imenu Caenorhabditis elegans, od kojih je svaki jedva veličine glavice pribadače, preživjela je raspad raketoplana u okružju usijanih plinova te udarac u tlo pri padu brzinom od najmanje 180 kilometara na sat - objavili su dužnosnici i znanstvenici američke Agencije za istraživanje svemira, NASA-e.

Prema riječima Terryja Lomaxa, NASA-inog biologa, neki od crva, koji su se hranili i razmnožavali u Petrijevim zdjelicama, u metalnim kontejnerima, oni su isti koji su krenuli u svemir, u okviru jednog od znanstvenih pokusa koje je provela posada Columbije. Ostali su već druga ili čak i peta generacija.

Jedan od razloga zašto je NASA bila zainteresirana za crve, koji inače žive u zemlji, jest njihova iznimna izdržljivost u ekstremnim uvjetima, u kojima organizam tog crva gotovo potpuno zamire, obustavlja praktički sve fiziološke sustave, te tako preživljava.

XS
SM
MD
LG