Linkovi

'Roadmap' za Srednji istok - palestinska država do 2005. (30/4/03) - 2003-04-30


Predstavnici američke vlade ističu da kraj rata u Iraku treba označiti početak dinamičnih aktivnosti s ciljem oživljavanja izraelsko-palestinskog mirovnog procesa. Sjedinjene su Države danas objavile plan koji bi trebao okončati razdoblje nasilja tijekom kojeg je u dvije i pol godine ubijeno više od 700 Izraelaca i 2000 Palestinaca.

Usporedo s početkom procesa obnove Iraka, američka vlada usmjerava svoju pozornost na izraelsko-palestinski sukob. Temeljni plan za uspostavu mira izradio je takozvani “kvartet” koji sačinjavaju diplomati Sjedinjenih Država, Ujedinjenih naroda, Rusije i Europske unije.

Powell: Palestinski premijer spreman za odgovornu suradnju

Državni tajnik Colin Powell predviđa da će ovotjedno imenovanje novog palestinskog premijera Mahmouda Abbasa označiti početak rada na primjeni paketa mjera za okončanje nasilja, te stvaranja palestinske države: “Ohrabruje nas razvoj događaja i transformacija Palestinske uprave. Palestinskom narodu se time omogućava da na čelu vlade ima premijera koji je spreman na odgovornu i partnersku suradnju s Izraelom kao i na suradnju sa Sjedinjenim Državama i članicama “diplomatskog kvarteta”, te zemljama regije i njihovim čelnicima – kako bi se napredovalo ka krajnjem cilju odnosno stvaranju palestinske države u roku koji bi, prema prijedlogu predsjednika Busha, iznosio tri godine.”

Muasher: Želimo da Izrael ukine policijski sat, prestane rušiti palestinske domove

Palestinski čelnici žele da se mirovni plan primjeni bez ikakvih izmjena njegovog sadržaja, dok Izrael predlože određene promjene. Jordanski ministar vanjskih poslova Marwan Muasher je izjavio da se Amman zalaže za unošenje promjena koje bi imale velikog značaja za Palestince: “Želimo da Izrael ukine policijski sat, te da prestane uništavati palestinske kuće. Htjeli bismo da se obustavi židovsko naseljavanje okupiranih teritorija, te da se stabilizira sigurnosna situacija.”

Ayalon: Premijer Sharon spreman na 'bolne ustupke'

Izraelski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Daniel Ayalon naglašava da židovska država nikad neće prihvatiti uvjete koji ugrožavaju izraelsku sigurnost. On, međutim, dodaje da je premijer Ariel Sharon Palestincima spreman učiniti – kako je rekao – “bolne ustupke” ako će oni dovesti do mira:

“Malo se uzima, malo daje. Oni imaju svoje zahtjeve… mi imamo naše. Moramo zajedno sjesti i naći dodirne točke. Ono što hoću reći je da sve treba riješiti konsenzusom, kroz izravne pregovore – te doći do rješenja koje bi dogovorili mi i Palestinci. Naravno, trebat će nam pomoć i podrška međunarodne zajednice – u financijskom, ekonomskom, političkom i drugom smislu…”

Pomoćnik državnog tajnika za Srednji Istok William Burns ocjenjuje da poraz režima Saddama Husseina otvara diplomatski prostor za obnavljanje srednjoistočnog mirovnog procesa. Iako će Europska unija, Ujedinjeni narodi i Rusija igrati konstrukivnu ulogu, “čelna uloga Sjedinjenih Država će u tom procesu biti nezamjenjiva” – rekao je gospodin Burns.

XS
SM
MD
LG