Linkovi

Dramatičan pad broja terorističkih napada (1/5/03) - 2003-04-30


Američko Državno tajništvo objavilo je danas svoje godišnje izvješće o terorizmu, u kojem se navodi da je broj terorističkih napada globalnog značaja u prošloj godini bio dramatično smanjen.

U govoru kojim je predstavio izvješće, državni tajnik Colin Powell je rekao da je do toga došlo zbog toga što je na globalnoj razini bilo više odlučnosti za borbu protiv međunarodnog terorizma.

2002. godine zabilježeno je 199 napada, godinu dana prije – 355. Tijekom prošle godine u terorističkim je napadima poginulo 725 ljudi, dok je 2001. godine u njima poginulo 3295 ljudi – od kojih najveći dio u dva teroristička napada u rujnu te godine.

Državni tajnik Powell je rekao da bez obzira na pad broja terorističkih napada, svijet ne može dopustiti smanjivanje spremnsoti i budnosti kada je u pitnju obrana od terorizma.

Na popisu država koje su 2002. godine podržavale terorizam, State Department je naveo Kubu, Iran, Irak, Libiju, Sjevernu Koreju, Siriju i Sudan, dok je Iran označen kao najaktivniji pomagač terorizma.

XS
SM
MD
LG