Linkovi

Rumsfeld: Nećemo ostati niti dan duže od onog što je potrebno (30/4/03) - 2003-04-30


Bagdad je danas posjetio američki ministar obrane Donald Rumsfeld, koji je po dolasku izjavio da su Sjedinjene Države odlučne pomoći iračkom narodu da uspostavi vlastitu, demokratsku vlast.

U priopćenju upućenom narodu Iraka, ministar Rumsfeld je rekao da Sjedinjene Države žele uspostaviti stabilnost i sigurnost kako bi se osnovala privremena vlast koja će odgovarati interesima i željama iračkog naroda. Čelnik Pentagona je rekao da “koalicijske snage u Iraku neće ostati niti dan duže od onog što je potrebno za ispunjenje ovog cilja.”

U govoru američkim vojnicima ministar Rumsfeld im je odao priznanje zbog toga što su oslobodili Irak: "Oslobodili ste jedan narod. Uklonili ste okrutnog diktatora, uništili prijetnju slobodnom svijetu. Niste došli u Irak da osvajate, da okupirate tu zemlju, već da je oslobodite. Irački je narod toga svjestan."

Gospodin Rumsfeld je pozvao iračke građane da pomognu u hvatanju visokih dužnosnika režima Saddama Husseina, kao i stranih boraca koji su se borili na njegovoj strani, te obnavljanju osnvnih komunalnih službi. Ministar obrane Rumsfeld je rekao da Sjedinjene Države žele da nova iračka vlada bude utemeljena na idejama slobode, zakona te da joj na čelu bude čovjek koji će biti odgovoran vlastitim građanima.

******

Predsjednik George Bush će sutra navečer objaviti okončanje ratnih operacija u Iraku. Predsjednik će se naciji obratiti s palube nosača zrakoplova Abraham Lincoln koji se približava matičnoj luci u San Diegu, u Kaliforniji.

Bijela kuća je uputila zahtjev televizijskim mrežama da prenose ovaj predsjednikov govor.

Glasnogovornik Bijele kuće Ar Fleischer je rekao da će predsjednikov govor označiti važan trenutak u ovoj krizi, međutim ne i službeni kraj neprijateljstava. “U Iraku još uvijek postoje područja koja su opasna” – upozorio je glasnogovornik Bijele kuće.

XS
SM
MD
LG