Linkovi

Slatka morska voda (1/5/03) - 2003-04-30


U Kaliforniji, ocean je iznimno važan dio života. Većina stanovništva živi na manje od sat vremena vožnje od obale Tihog oceana, koja je osnova turističke ekonomije vrijedne više desetke milijardi dolara. No, kako izgleda, vode oceana mogle bi pružiti rješenje za jedan od najvećih problema Kalifornije - rastuću i sve teže utaživu žeđ. Vodoprivredne kompanije južne Kalifornije ulažu velika sredstva u tehnologiju za desalinizaciju morske vode.

Ovih se dana u krugu elektrane Encino može vidjeti neobična zbirka svježe obojenih spremnika, crpki i cijevi. Privatna kompanija Poseidon Resources namjerava upravo ovdje izgraditi ogroman pogon za desalinizaciju i nova je oprema tek malen dio onoga što će tek stići. Kada bude završen, ovaj će pogon za desalinizaciju proizvoditi dnevno gotovo 190 milijuna litara pitke vode.

Koordinator za vodoprivredu okruga San Diego, Ken Weinberg, kaže da bi desalinizacija mogla postati važan novi izvor pitke vode: "Ocean je ovdje. To je najveći rezervoar vode u svijetu i pouzdan opskrbni izvor. Isto tako, kakvoća opskrbe je vrlo dobra zbog tehnologije desalinizacije. Pogon će biti ovdje, pod našom kontrolom, 24 sata svakog dana u godini, bez obzira na vremenske uvjete."

Elektrana Encino pumpa morsku vodu za hlađenje svoje opreme. Pogon za desalinizaciju uključuje se u taj cirkulacijski sustav i skreće vodu u strojeve za desalinizaciju. Voda se protiskuje kroz dva odvojena spremnika ispunjena pijeskom kako bi se isfiltriralo mehaničko onečišćenje. Potom se voda, još uvijek slana, pumpa kroz dugačke cilindre, gusto ispunjene tankim celuloznim opnama.

"Kada biste izvadili te opne, izravnali ih i poredali jednu do druge, bilo bi ih dovoljno da se protegnu odavde, u San Diegu, sve do San Francisca" - tako kaže glasnogovornik kompanije Poseidon, Peter MacLaggan, te dodaje da, nakon prolaska kroz sve te celulozne opne, iz vode bude uklonjena sva sol i ona je potpuno spremna za piće.

Kalifornia je već godinama bezuspješno pokušavala pretvoriti oceansku vodu u vodu za piće. Dosadašnji su se pokušaji pokazivali preskupima. U posljednjem desetljeću, međutim, tehnologija filtracije dramatično se poboljšala: današnji filteri, uz manji utrošak energije, proizvode dvostruko više pitke vode.

U elektrani Encino, proces pretvaranja slane vode u slatku provodi se samo dvadesetak minuta dnevno, a pritom se već dobiva 130 tisuća litara pitke vode svakog dana. Okrug San Diego razmatra gradnju još dva pogona za desalinizaciju, a u čitavoj južnoj Kaliforniji već je u izgradnji pet takvih postrojenja.

XS
SM
MD
LG