Linkovi

Tel Aviv:  U samoubilačkom napadu poginule tri, a 35 osoba ranjeno (30/4/03) - 2003-04-30


U očiglednom samoubilačkom napadu u jednom obalskom kafiću u Tel Avivu ubijene su najmanje tri, a ranjeno 35 osoba. Do ovog je napada došlo samo nekoliko sati nakon što je palestinski parlament potvrdio novu vladu premijera Mahmouda Abbasa, koji je osudio terorizam i istaknuo da će obuzdati militantne skupine.

Policija kaže da je bombaš-samoubojica aktivirao eksploziv na ulazu u kafić Mike`s Place, jedan sat poslije ponoći po lokalnom vremenu. Taj je kafić smješten na rubnom dijelu grada u blizini zgrade američkog veleposlanstva.

Do ovog samoubilačkog napada došlo je nekoliko sati nakon što je palestinski parlament potvrdio vladu premijera Mahmouda Abbasa koji je u svom obraćanju parlamentarnim zastupnicima osudio terorizam te je obećao da će obuzdati krijumčarenje ilegalnog oružja. Militantne skupine, poput Islamskog Džihada, objavile su da će nastaviti s napadima na izraelske ciljeve, usprkos novim pritiscima od strane Sjedinjenih Država, Europske unije i Rusije za održavanje palestinsko-izraelskih mirovnih razgovora. Američka je vlada osudila ovaj napad uz obećanje da nastaviti raditi na novoj mirovnoj inicijativi.

XS
SM
MD
LG