Linkovi

Tajne operacije američkih specijalaca (29/4/03) - 2003-04-29


Prema navodima iz Pentagona pripadnici američkih specijalnih snaga tajno su radili s Iračanima iz okolice Bagdada mjesecima prije nego je počeo rat u Iraku.

Ove su informacije objavljene u biltenu od sporednog značaja koji je objavilo američko Središnje zapovjedništvo, a govore o tome da su američki vojnici pomagali u izborima za gradsko vijeće u gradu Abu Gharib, u blizini Bagdada. U biltenu se ističe da su vojnici iz Pete grupe specijalnih snaga preko osam mjeseci radili sa stanovnicima tog jednomilijunskog grada.

Specijalci su u Abu Gharib stigli još u kolovozu prošle godine, a napad na Irak je započet u ožujku ove godine. Inače, na tisuće je američkih specijalaca sudjelovalo u ratu u Iraku – osiguravali su zračne luke, napadali vladine i terorističke objekte te uništavali lansere raketa kako bi se smanjila opasnost od iračkog raketnog napada na susjedne zemlje.

General bojnik Stanley McChrystal, iz zajedničkog stožera američke vojske, ocjenio je korištenje specijalnih operativnih postrojbi najvećim u bilo kojem sukobu u novije doba. Što se tiče tajne operacije u gradu Abu Gharib general McChrystal je rekao: "To je, vjerojatno, najučinkovitije i najopsežnije korištenje pripadnika specijalnih postrojbi u novijoj povijesti."

Nejasno je jesu li američki specijalci ostali u Abu Gharibu neposredno pred početak rata. Uglavnom, u Pentagonu je ranije stavljano do znanja da su neke specijalne snage ulazile i izlazile iz Iraka prije rata te da nisu ostajale na jednom mjestu.

XS
SM
MD
LG