Linkovi

NYT: Američke snage uspostavile prekid vatre s jednom od terorističkih grupa (29/4/03) - 2003-04-29


Američke su snage, naime, potpisale u Iraku prekid vatre s iranskom oporbenom skupinom – Narodni mudžahedini - koju je američka vlada stavila na spisak terorističkih organizacija. Nakon ovog sporazuma očekuje se da se pripadnici te skupine predaju zajedno s oružjem.

Riječ je prvom sporazumu takve vrste koji je američka vlada napravila s jednom terorističkom organizacijom čiji su položaji bili bombardirani početkom ovog mjeseca. Medjutim, ovaj sporazum otvara i pitanje – kako dosljedna Bushova administracija nastoji biti takvoj politici, kada je ranije rečeno da će se boriti protiv svih terorističkih skupina diljem svijeta?

New York Times piše o tome da se Europom zabrinutost glede SARS-a širi brže nego sam SARS. Navodi se primjer dvojice francuskih novinara koji su pratili boravak šefa francuske diplomacije Jean-Pierra Raffarina u Pekingu. Oni su, odmah po povratku u Paris dobili naredjenje da ostanu u kućnoj karanteni dok se ne dokaže da nisu zaraženi virusom SARS-a.

U deset europskih zemalja zabilježen je 31 slučaj oboljenja od ove plućne zarazne bolesti. Pet u Francuskoj, sedam u Njemačkoj, šest u Britaniji te po jedan oboljeli u Irskoj, Rumunjskoj, Švicarskoj i Španjolskoj. Italija je upravo prijavila peti mogući slučaj. Samo je jedan bolesnik iz Britanije virus “pokupio” unutar zemlje, dok su svi ostali zaraženi tijekom putovanja u najteže pogodjene zemlje Azije.

U Europskoj uniji, naime, postoji posebna vrsta straha zbog potpuno otvorenih granica, što dopušta slobodna putovanja diljem kontinenta i moguće širenje neke zaraze. Najveći je strah, vjerojatno, u Rusiji koja s Kinom dijeli dvije tisuće 400 milja dugačku granicu. Procjenjuje se da oko 400 tisuća Rusa svake godine posjećuje Kinu te da 150 tisuća Kineza i Vijetnamaca dolazi u Rusiju svake godine.

XS
SM
MD
LG