Linkovi

Odgađanje potpisivanja Američko-jadranske povelje nema političku pozadinu (29/4/03) - 2003-04-29


Potpisivanje Američko-jadranske povelje, koje je bilo zakazano za petak, odgođeno je. Povelja formalizira američku potporu Hrvatskoj, Albaniji i Makedoniji u njihovim naporima za ulazak u Sjeverno-atlanski savez. Razlog odgađanja je odlazak državnog tajnika Colina Powella na Bliski istok, priopćio je na redovitoj konferenciji za novinare u Državnom tajništvu, glasnogovornik Richard Boucher.

U State Departmentu kažu da je Američko-jadranska povelja bitan dokument za američku administraciju.

"Radi se o dokumentu koji nam je važan i na kojem predano radimo. Ali, nisam siguran kada će biti potpisan."

U Hrvatskoj su se pojavila nagađanja da je potpisivanje Američko-jadranske povelje otkazano te da američka strana time želi kazniti Hrvatsku zbog njezine navodne nedovoljne potpore ratu u Iraku. Gospodin Boucher je drugačijeg mišljenja. "Vjerujem da je u pitanju usklađivanje rasporeda."

Takvo objašnjenje dao je i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Ivan Grdešić.

"Državni tajnik je izrazio veliki interes za ovaj čin potpisivanja i htio bi se posvetiti tome onako kao što je to primjereno kad je domaćin trojici ministara vanjskih poslova istovremeno. Dakle, da s njima provede nekoliko sati kroz ručak i razgovore i svečanost potpisivanja. A, za to treba nešto više vremena."

Veleposlanik Grdešić, inače, drži da su američko-hrvatski odnosi izvrsni.

"Ja ih ocjenjujem onako kao što sam ih ocjenjivao i na vrhuncu takozvane krize u našim odnosima, vrlo dobrim, izvrsnim. Razgovori i suradnja se odvijaju najnormalnije."

Prema riječima hrvatskog ambasadora tekst povelje je dogovoren i samo se čeka trenutak da državni tajnik Colin Powell pronađe vremena za svečano potpisivanje.

XS
SM
MD
LG