Linkovi

U sukobu u Falluji poginulo 13 Iračana (29/4/03) - 2003-04-29


Pentagon je potvrdio da je sinoć u mjestu Falluja, zapadno od Bagdada, došlo do incidenta u kojem je, prema tvrdnjama iračkih liječnika, ubijeno najmanje trinaest, a ranjeno preko 70 Iračana. Američka vojska i lokalni žitelji iznijeli su različite verzije tog događaja.

Dok su obitelji žrtava pokapale njihove posmrtne ostatke, prosvjednici su vikali američkim vojnicima da napuste Irak. Američke snage u mjestu Falluja kažu da su uzvratili vatrom kada su na njih zapucali naoružani napadači, koji su se nalazili među anti-američkim prosvjednicima. Vojnici također tvrde da su na krovu obližnje zgrade bili snajperisti.

Stanovnici Falluje kažu da prosvjednici nisu bili naoružani. Vojnici su smješteni u jednoj lokalnoj školi. Sudionici jučerašnjih prosvjeda pozivali su američke snage da napuste školu kako bi se u njoj mogla ponovno odvijati nastava.

Incident u Falluji samo je jedan primjer napetosti u nizu sličnih mjesta, koja su nekada bila uporišta režima Saddama Husseina. Lokalni čelnici kažu da su se na jučerašnjem prosvjednom skupu vidjele, uz iračke zastave, i Saddamove slike.

U međuvremenu, američki su zapovjednici uputili u Bagdad još nekoliko tisuća vojnika, koji će štititi red i mir, na zahtjev samih stanovnika tog grada.

XS
SM
MD
LG