Linkovi

Azija u borbi protiv terorizma (30/4/03) - 2003-04-29


Mnoge azijske zemlje važni su saveznici u ratu protiv globalnog terorizma. Azijske zemlje uključene su u obnovu i Afganistana i Iraka, a američki državni tajnik, Colin Powell, je istaknuo da je nekoliko azijskih zemalja “imalo ključne uloge u operaciji Iračka sloboda”: "Stajali su uz nas kada je napredak bio otežan. U danima tijekom i nakon naših učestalih nastojanja da uvjerimo Ujedinjene narode u sprovođenje svojih vlastitih rezolucija, te su države stajale uz nas. One nisu odstupile."

Podrška se i dalje nastavlja. Južna Koreja šalje svoju inžinjerijsku brigadu zajedno s medicinskim bataljunom u Irak te osigurava 10 milijuna dolara za potrebe rekonstrukcije i humanitarne pomoći Iraku. Japan je donirao preko 200 milijuna dolara u vidu humanitarne i ekonomske pomoći, kao i za pomoć izbjeglicama u Iraku i susjednim zemljama. Filipini i Singapur su također članovi međunarodne koalicije predvođene Sjedinjenim Državama. Američki državni tajnik Colin Powell je rekao kako je “sve do sada učinjeno u Iraku – zaista vrijedno spomena": "Oslobođenje Iraka predstavlja veliku pobjedu slobode. Oslobođeni su kako područje tako i svijet od opasnosti koju su predstavljali katastrofalna kombinacija zlog režima, terorizma i oružja za masovno uništavanje. Ali, povrh svega, gradjani Iraka su oslobodjeni represivnog režima!"

Azijske države važni su partneri u ratu protiv terorizma, a državni tajnik Powell je istaknuo da će “Azija imati sve značajniju ulogu u svijetu!”

XS
SM
MD
LG