Linkovi

Američko-jadranska povelja potpisat će se 2. svibnja u Tirani  (30/4/03) - 2003-04-29


Američko-jadranska povelja partnerstva izmedju Hrvatske, Makedonije i Albanije, uz američku potporu, bit će potpisana u petak 2. svibnja u Tirani, objavljeno je u posebnom priopćenju State Departmenta. Naime, državni tajnik Colin Powell od 1. do 3. svibnja treba boraviti u Europi i Srednjem istoku, odnosno u Španjolskoj, Albaniji, Siriji i Libanonu.

"U Albaniji će gospodin Powell potpisati Jadransku povelju partnerstva, zajedno s ministrima vanjskih poslova Hrvatske, Albanije i Makedonije” – stoji u priopćenju State departmenta. U tom se priopćenju ističe podrška Sjedinjenih Država nastojanjima koje Hrvatska, Makedonija i Albanija ulažu glede zaključne i pune integracije u euro-atlantske institucije, osobito prema ulasku u NATO savez. Američko-jadranska povelja daje i službenu američku potporu Hrvatskoj, Makedoniji i Albaniji na njihovom putu u NATO savez te predviđa suradnju tri zemlje kod ispunjavanja uvjeta za prijem u NATO.

Gospodin Powell će sa svojim domaćinima razgovarati o bilateralnim odnosima, oslobodjenju Iraka i napretku prema demokraciji u toj zemlji, te o američkim naporima za postizanje arapsko-izraelskog mira. “Američki državni tajnik će se vratiti u regiju kada nova palestinska vlada dobije priliku otpočeti s radom. Ovaj će posjet gospodinu Powellu pružiti priliku da iznese viziju koju predsjednik Bush ima o postojanju dvije države: Izraelu i neovisnoj Palestini – koje će jedna uz drugu živjeti u miru” – stoji na kraju priopćenja iz State Departmenta.

XS
SM
MD
LG