Linkovi

Obnova povjerenja u američku ekonomiju (30/4/03) - 2003-04-29


S krajem rata u Iraku, u Sjedinjenim je Državama primjetan veći potrošački optimizam, u usporedbi s nekoliko proteklih mjeseci, što budi nadu da će u skoroj budućnosti i gospodarski trendovi biti pozitivniji.

Znanstveni institut Conference Board objavio je da se u travnju njegov indeks koji mjeri povjerenje potrošača popeo na 81, što je skok od trećine bodova u odnosu na ožujak, kada je potrošačko povjerenje bilo najniže u posljednjih 10 godina. Ekonomski su stručnjaci prognozirali da bi u travnju indeks Conference Boarda mogao iznositi oko 70 bodova.

Indeks povjerenja potrošača koji objavljuje Conference Board pozorno se prati jer on ukazuje na razinu potrošnje, koja predstavlja dvije trećine ukupnog američkog gospodarstva.

U međuvremenu, Ministarstvo rada objavilo je da su u prvom tromjesečju ove godine plaće i vrijednost pojedinih beneficija američkih uposlenika narasle za 1.3 posto, što je najveći rast u posljednjih 13 godina. Prema izvješću, najveći je rast zabilježila vrijednost od strane korporacija uplaćenog zdravstvenog osiguranja te umirovljeničkih fondova - rast od oko 2 posto u odnosu na kraj 2002.

Izvješće Ministarstva rada objavljeno je neposredno prije sastanka Upravnog odbora Središnje banke SAD, sljedeći tjedan, na kojem će se odlučiti o mogućoj promjeni u visini kamatnih stopa.

XS
SM
MD
LG