Linkovi

Powell: Proširenje će revitalizirati NATO savez (29/4/03) - 2003-04-29


Pred Vanjskopolitičkim odborom Senata Sjedinjenih Država danas je svjedočio američki državni tajnik Colin Powell. Naslov njegova izlaganja bio je “Proširenje NATO saveza – premošćivanje razlika i buduće zajedničko djelovanje u Iraku.”

Državni tajnik se u Senatu založio za što brže izjašnjavanje Kongresa Sjedinjenih Država u vezi ratifikacije sporazuma o članstvu u NATO savezu, za sedam zemalja Istočne i Središnje Europe koje bi uskoro trebale postati članicama Sjevernoatlantskog saveza. Naglasivši da je širenje NATO saveza dio transformacije te organizacije, državni tajnik Powell je rekao da “učlanjenje ovih sedam zemalja ne predstavlja i kraj širenja NATO saveza.” "Pozdravljamo prijavnice za članstvo koje su uputile Albanija, Hrvatska i Makedonija, kao i moguće zahtjeve za članstvo drugih država" – rekao je šef američke diplomacije.

Državni je tajnik pred članovima Vanjskoplitičkog odbora Senata iznio razloge za brzu ratifikaciju članstva za Rumunjsku, Bugarsku, Sloveniju, Slovačku, Estoniju, Latviju i Litvu. “Proširenje će revitalizirati NATO savez, njegov će strateški doseg postati veći, a nove će članice ojačati transatlantsku vezu između Europe i Amerike” – rekao je gospodin Powell.

Nove su članice u posljednje četiri godine ispunile obveze iz Akcijskog plana za članstvo, dokumenta koji predstavlja svojevrsni putokaz za ulaz u NATO savez. Državni tajnik Powell je rekao da se obveze iz Akcijskog plana nisu ograničile samo na vojnu problematiku, već i na provođenje niza političkih i gospodarskih reformi čiji je cilj jačanje demokracije i uspostava tržišne ekonomije.

Reforme su se, među ostalim, odnosile na tretman nacionalnih manjina, zaživljavanje snažne oporbe, povrat nacionalizirane imovine, spremnost da se zemlja kritički osvrne na vlastitu povijest, mjere protiv korupcije te snaženje javne podrške članstvu u NATO savezu.

Državni tajnik Powell se posebno osvrnuo na vojnu komponentu proširenja: "Sedam novih članica povećat će vojne efektive NATO saveza sa ukupno 200 tisuća vojnika. Vjerojatno još važnije, politički i geografski doseg NATO saveza protezat će se uskoro cijelom regijom europskog istoka, od Baltika do Crnog mora."

Gospodin Powell je odao priznanje Rumunjskoj, Republici Češkoj i Slovačkoj za pomoć njihovim vojnika u akciji u Iraku odnosno Afganistanu, te Bugarskoj i Rumunjskoj ze ustupanje baza. Državni tajnik Powell je također izjavio da će NATO savez morati biti nazočan u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u Makedoniji.

XS
SM
MD
LG