Linkovi

Nova uloga NATO saveza (29/4/03) - 2003-04-29


NATO – odnosno Sjevernoatlanski savez - oformljen je kao obrambena organizacija zapadnoeuropskih zemalja zbog opasnosti koju je predstavljao tadašnji Sovjetski Savez. No, nakon što je Hladni rat okončan, NATO je otvorio svoja vrata novim članovima, uglavnom bivšim zemljama iz sovjetskog bloka. NATO, isto tako, uspješno provodi mirovne misije u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i na Kosovu.

Sada, prema riječima državnog tajnika Colina Powella, NATO ima novu misiju: "NATO će u kolovozu preuzeti vodjenje Medjunarodnih sigurnosnih snaga u Kabulu, glavnom gradu Afganistana. Prije deset godina, kada smo razgovarali o odumiranju sjevernoatlanske organizacije ili o tome kakvu će ulogu NATO imati u budućnosti te može li taj savez uopće razmatrati ideju da izadje iz svog područja, mi smo mislili na neposrednu područje NATO saveza. Nitko nije ni pokušao u to vrijeme spomenuti da bi NATO mogao poslati svoje snage preko pola svijeta, u Aziju kako bi sudjelovao u mirovnim misijama u područjima kao što je Afganistan."

Zemlje-članice NATO saveza već osiguravaju, na individualnoj bazi, većinu postrojbi za sigurnosne snage u Kabulu. NATO-vo službeno preuzimanje odgovornosti za sigurnost glavnog afganistanskog grada bit će, za tu organizaciju, prva značajnija vojna misija izvan Europe. Ta će se misija odvijati u Afganistanu pod mandatom Ujedinjenih naroda. Američki državni tajnik Colin Powell je nazvao tu NATO-vu odluku “znakom novog smjera kojim ide NATO savez, a koji naglašava važnost suprostavljanja prijetnjama od terorizma i oružja za masovno uništavanje bez obzira odakle te opasnosti dolazile.”

Afganistan je bio prvo bojište u borbi protiv globalnog terorizma. U Afganistanu je s vlasti uklonjen ekstremni talibanski režim, a al-Qaidini logori za obuku terorista su uništeni. Koalicija, predvodjena Sjedinjenim Državama, pomogla je stanovnicima Afganistana da oslobode svoju zemlju; sada NATO pomaže u osiguravanju bolje budućnosti za Afganistan

XS
SM
MD
LG