Linkovi

U Iraku uhićeni Amin i al-Zubaidi (28/4/03) - 2003-04-28


Bivši glavni irački časnik za vezu s inspektorima Ujedinjenih naroda za kontrolu naoružanja predao se američkim snagama u Bagdadu. General potpukovnik Hossam Mohammed Amin, čije se ime nalazilo na američkom popisu od 55 najtraženijih predstavnika režima Saddama Husseina, mogao bi imati podrobne podatke o sumnjivom oružju za masovno uništavanje.

Američke su snage uhitile Mohammeda Mohsena al-Zubaidija i njegovih sedam pomoćnika, nakon čega su ih izmjestili izvan Bagdada. Time su okončana nastojanja gospodina al-Zubaidija da postane gradonačelnik. On je, naime, na kraju rata sam sebe proglasio prvim čovjekom Bagdada. No, američka je vlada inzistirala na činjenici da on nema potporu Sjedinjenih Država niti ovlasti da bude na čelu grada. Medjutim, samoproglašeni gradonačelnik je stanovnicima Bagdada slao pisma u kojima je od njih tražio da ne odlaze na posao bez njegovog odobrenja, a istodobno je prikupljao na tisuće prijava za posao od svojih sugradjana od kojih su mnogi mislili da on, zapravo, ima podršku američke vojske. Cijela je situacija stvorila konfuziju i dodatno zakomplicirala američka nastojanja da privole gradske službenike da se vrate na posao.

Prema podacima američkog središnjeg zapovjedništva u Bagdadu su ranjena četvorica vojnika, jedan ozbiljno, nakon što je na njih pucano u trenutku kada su zasutavili svoje vozilo u prometnoj gužvi. Koalicijske su snage uzvratile vatru, ali nema vijesti o eventualnim uhićenjima.

U međuvremenu, zapovjednik američkih postrojbi u Iraku, general Tommy Franks, ističe kako se priprema za reorganizaciju razmještanja američkih postrojbi u regiji, ali da je suviše rano reći hoće li doći do smanjenja broja američkih vojnika u tom području.

XS
SM
MD
LG