Linkovi

Iran upozoren da se ne miješa u razvoj Iraka (28/4/03) - 2003-04-28


Sjedinjene Države su upozorile Iran da se ne upliće u razvoj situacije u Iraku, dok irački narod radi na razvoju nove vlasti. Do upozorenja je došlo nakon što su mediji objavili da su agenti – uvježbani u Iranu- prešli granicu u južnom dijelu Iraka te da su aktivni u gradovima Najafu, Karbali, Basri i drugim mjestima. Kao mogući agenti navode se članovi Badr Brigade – iračke egzilne grupe s sjedištem u Iranu, kao i pripadnici Iranske revolucionarne garde.

Glasnogovornik Bijele kuće, Ari Fleischer, kazao je kako su Sjedinjene Države jasno stavile do znanja režimu šiitskih muslimana u Iranu da će Amerika biti protiv bilo kakve njihove umiješanosti u razvoju Iraka: "Ubacivanje agenata u pokušaju da se destabilizira šiitska populacija u Iraku, svakako bi pala u tu kategoriju."

Nakon oslobođenja Iraka od strane koalicije predvođene Sjedinjenim Državama, irački muslimani, kako šiiti tako i sunniti, zajedno s kršćanima i ostalim vjerama, u mogućnosti su da održavaju svoje vjerske obrede koji su za vrijeme režima Saddama Husseina bili neizvodivi. Vjerska sloboda, jedan je od temeljnih načela na kojima bi trebala biti osnovana sloboda Iraka, rekao je američki ministar obrane Donald Rumsfeld: "Zemlja će biti organizirana i uredjena na taj način da različite etničke i vjerske grupe imaju, u nekom obliku, mogućnost i pravo glasa u svojoj vladi. Mi se nadamo da će taj sustav biti demokratski, da će imati punu slobodu govora i tiska te punu slobodu vjeroispovjesti."

U Iranu, dodaje ministar obrane Rumsfeld, “velik broj ljudi” ne može se pomiriti s činjenicom da “mala grupa islamskog svećenstva” odlučuje o tome što će se dogoditi u njihovoj zemlji. Glasnogovornik Bijele kuće, Ari Fleischer kaže kako bi narod Iraka, uključujući svoju veliku, moćnu i raznoliku populaciju šiitske zajednice, osjećao isto kada je riječ o iranskom klerikalnom režimu: "Smatram da bi bilo kakva nastojanja izvan Iraka, koja imaju ambiciju stvoriti neki oblik vladavine za gradjane Iraka po modelu koji već postoji u drugim zemljama, ne bi imala kod Iračana velikih izgleda za uspjeh."

Narod Iraka sam će odrediti budućnost svoje zemlje.

XS
SM
MD
LG