Linkovi

Odobriti vozačke dozvole ilegalnim useljenicima? (28/4/03) - 2003-04-28


Pobornici prijedloga da se ilegalnim useljenicima u Sjedinjenim Državama odobre vozačke dozvole, koje su ujedno i osobna iskaznica, smatraju da se tim potezom razvija veća sigurnost u prometu, dok protivnici drže do stava da bi se ovim postupkom nagradilo one koji u Americi borave na ilegalan način.

Ova je tema ovih dana u žarištu pozornosti. Kako navodi bostonski Christian Science Monitor, nakon velikog pritiska latino-američke populacije, koja je trenutno najveća manjina u SAD-u, savezne države Maryland, Texas i California, razmatraju mogućnost donošenja zakona o odobravanju izdavanja vozačke dozvole takozvanim “ilegalcima”. Potrebno bi bilo predočiti samo svoju putovnicu i izvod iz matične knjige rođenih, bez dokaza o stalnoj dozvoli boravka, odnosno zelenoj karti ili radnoj vizi.

U Californiji, gdje je latino-američka populacija najveća, mnogi zagovornici stajališta o dodjeli ovog osobnog dokumenta smatraju da bi se time osigurala vozačka obuka svim “ilegalcima” i da bi, na taj način, promet postao sigurniji. Međutim, oni koji se protive tom prijedlogu naglašavaju da bi se u tom trenutku omogućilo stvaranje legalnog mjesta prebivališta, jer je vozačka dozvola, kako kažu, put ka otvaranju bankovnog računa ili u većini slučajeva, dolaska do nekih drugih beneficija.

Prema anketi koju je proveo politički institut Tomas Rivera iz Claremonta, ovaj prijedlog ne podržavaju svi Latino-Amerikanci. Među tri osobe jedna je protiv prijedloga, smatrajući da bi u tom slučaju savezne države u neku ruku pomogle ilegalnim useljenicima ostanak u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG