Linkovi

Hrvatska tvrtka sudjeluje u razminiravanju Iraka (30/4/03) - 2003-04-28


Dokumentacija inžinjering (Dok-Ing) prva je hrvatska tvrtka koja će sudjelovati u razminiravanju Iraka. Pobjedom na natječaju UN-a, hrvatski pirotehničari dobili su posao vrijedan 100 tisuća dolara.

Svoj prvi međunarodni ugovor tvrtka Dok-Ing dobila je od UN-a, na čijem je natječaju za strojnu podršku u poslovima interventnog razminiravanja osvojila prvo mjesto za kojeg su konkurirala poduzeća iz 46 zemalja. Zagrebačka tvrtka, čiji je jedan od vlasnika američki investicijski fond SEAF, uskoro će u Irak poslati dva stroja i prvu trojicu od ukupno devet pirotehničara. Zajedno s engleskom tvrkom DSL, u Iraku će raditi na razminiravanju cesta, dalekovoda, gospodarskih objekata i poljoprivrednih površina.

Iako je potpisani ugovor od 100 tisuća dolara na rubu ekonomske isplativosti, predsjednik uprave DOK-ING-a Slavko Majetić u njemu vidi priliku za izlazak na inozemno tržište. "Ovaj je ugovor naša karta za unosnije poslove u budućnosti. Šansu ćemo iskoristiti", rekao je Majetić u telefonskom razgovoru za Glas Amerike. Predsjednik uprave Dok-Ing-a kaže da su međunarodni poslovi jedini izlaz za brojne tvrtke koje se u Hrvatskoj bave poslovima razminiravanja. Velika konkurencija drastično je smanjila cijenu razminiravanja po četvornom metru koja trenutno u Hrvatskoj iznosi dolar i pol. Cijena koja se nudi na međunarodnim natjecajima kreće se oko 2 do 3 dolara po četvornom metru.

Osim usluga uklanjanja kopnenih mina i ispitivanja zemljištva, tvrtka Dok Ing prodaje opremu na daljinsko upravljanje za otkrivanje i uklanjanje protupješačkih mina. Do sada je proizvela 27 strojeva za razminiravanje koje je osim hrvatskom prodala i ministarstvima obrane Švedske i Irske. Svaki stroj mjesečno razminira od 150 do 200 tisuća četvornih metara. "Uspješno obavljen posao Dok Ing-a u Iraku, vrata inozemnog tržišta mogao bi otvoriti i ostalim hrvatskim tvrtkama", kaže Slavko Majetić.

XS
SM
MD
LG