Linkovi

Uz vulkanski krater - festival hule (29/4/03) - 2003-04-28


Na vjetrom ogoljelom rubu kratera Kilauea, jednog od najaktivnijih vulkana na Zemlji, ovog tjedna, havajski plesači u suknjicama od slame plešu i pjevaju u sklopu festivala Merrie Monarch, svojevrsne olimpijade za plesače hule.

Među plesačima, međutim, posljednjih godina, sve je manje muškaraca. Štoviše, njihov se broj osipa dramatičnom brzinom - u dvadesetak najvećih havajskih hula skupina broj muških plesača opao je na jedva četvrtinu ili petinu ranijeg.

U plesnoj školi Hula Na Mamo O Pu'uanahulu kažu da je, nakon renesanse havajske kulture sedamdesetih godina prošlog stoljeća, sve teže naći dovoljan broj dječaka i muškaraca voljnih da se posvete učenju hule.

Razloge takvog trenda teško je točno ustanoviti, posebice stoga što su, u prošlosti, ritualne plesove u hramovima izvodili upravo samo muškarci. Tek kada je zamiruća havajska domorodačka kultura doživjela snažan poticaj pod posljednjim havajskim kraljem, Davidom Kalakauom, u posljednjoj četvrtini devetnaestog stoljeća, žene su počele i službeno učiti hulu.

Zanimljivo je da je svrgavanjem kralja Davida Kalakaua, 1893. godine, i hula bila proglašena nezakonitom. Nekoliko slijedećih desetljeća, havajski su muškarci i žene taj ples učili i izvodili u tajnosti. Havajski antropolozi tvrde da je upravo u tom razdoblju nastala i svojevrsna stigma koja je pratila muške plesače hule.

XS
SM
MD
LG