Linkovi

Veća uloga malih hrvatskih poduzeća u izvozu u SAD - 2003-04-28


Novi zajednički program Američke gospodarske komore i hrvatske Vlade mogao bi dovesti do povećanja hrvatskog izvoza u SAD-u. Taj program će biti predstavljen u Zagrebu krajem lipnja ili početkom srpnja.

Dogovori oko novog poslovnog američko-hrvatskog programa, koji traju godinu i pol dana, ušli su u završnu fazu. Cilj programa je povećati izglede hrvatskih tvrtki s prepoznatljivim proizvodom da budu uspješni izvoznici u SAD, a potom ih povezati s američkim poslovnim partnerima. Sve strane uključene u pregovore vjeruju u uspjeh tog programa.

Potpredsjednik hrvatske Vlade Slavko Linić rekao nam je prigodom nedavnog boravka u Washingtonu da je Vlada već izdvojila sredstva za njegovo financiranje. “Držimo da će to biti jako vrijedno za našu novu promotivnu Agenciju za poticanje ulaganja i trgovine koju je Vlada osnovala pri Ministarstvu gospodarstva,” kazao je.

Mark Van Fleet, direktor Američke gospodarske komore za međunarodni razvitak i jedan od idejnih začetnika programa, vjeruje da hrvatski proizvodi mogu biti uspješni na američkom tržištu.

“Ako velik broj hrvatskih tvrtk prodaje svoje proizvode u Njemačkoj, Italiji i Francuskoj, na primjer, i ispunjavaju europske standarde i uvjete ne vidim razlog zašto istu robu ne bi mogle izvoziti i u SAD,” rekao je gospodin Van Fleet.

Od više organizacija i udruga s kojima je gospodin Van Fleet upostavio kontakte, najveće zanimanje pokazala je Hrvatska obrtnička komora. O njenom interesu svjedoči i to da izrazila spremnost da u svom sjedištu u Ilici ustupi prostorije novom uredu koji bi povezivao hrvatske i američke poslovne partnere. Predsjednik Komore, Stjepan Šafran, naglašava: "Ponuda Američko-hrvatske komore je dobrodošla i mi smo je ocjenili kao vrlo, vrlo pozitivnu i kao nastojanje obje strane da se povežu naša tržišta."

Hrvatska obrtnička komora okuplja preko 95 tisuća obrtnika od kojih 12,500 u sektoru proizvodnje. Oni zapošljavaju 135 tisuća ljudi, a moguće poslovanje nekih od njih s američkim tvrtkama dovelo bi do jačanja privatnog sektora u Hrvatskoj, otvaranja novih radnih mjesta i povećavanja hrvatskog izvoza u SAD.

Zanimanje za novi program Američke gospodarske komore u Hrvatskoj pokazali su i druge organizacije poput Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske udruge poslodavaca. Od gospodarskih grana koje bi mogle biti zanimljivima tvrtkama u SAD-u Američka gospodarska komora preliminarno je izabrala poljoprivredu, informacijsku tehnologiju te proizvodnju strojeva, ali proces je još uvijek u tijeku i navedeni izbor nije konačan.

Hrvatska obrtnička komora upravo dokumentira svoju ponudu. Stjepan Šafran pojašanjava: "Radimo strukturu našeg proizvodnog obrta kako bismo našim partnerima mogli ponuditi točno locirane proizvode, locirane radionice koje su spremne izaći na svjetsko tržište. Svjesni smo da na to tržište možemo izaći isključivo kvalitetom, konkurentnim cijenama i kvalitetnim rokovima isporuke."

Na temelju posjeta Hrvatskoj Mark Van Fleet iz Američke gospodarske komore vjeruje da kvaliteta već postoji.

“Hrvatska ima dovoljno tvrtki i prozvoda koji bi bili zanimljivi američkim potrošačima i američkim kompanijama. Uvjereni smo da bi hrvatske tvrtke mogle prodati više proizvoda u SAD-u kad bi imale bolje veze i znanje o našem tržištu, a tu ćemo, nadam se, odigrati važnu ulogu,” rekao je gospodin Van Fleet.

Američka gospodarska komora već je provela slične programe povezivanja gospodarskih subjekata u Tajlandu i Singapuru, a do početka pregovora s Hrvatskom došlo je na prijedlog bivšeg predsjednika Nacionalne federacije američkih Hrvata Stevea Rukavine. Američka gospodarska komora priprema sličan program u Poljskoj i u drugim zemljama svijeta te planira njihovo povezivanje. “Ovo je prilika za hrvatske tvrtke da upoznaju partnere iz raznih dijelova svijeta”, kaže Mark Van Fleet, direktor Američke gospodarske komore za međunarodni razvitak.

XS
SM
MD
LG