Linkovi

New Orleans jazz festival (28/4/03) - 2003-04-28


Zamislite bezgraničnu paradu na čijem čelu se nalazi limena glazba s devet instrumenata. Ili biranje između prženog patlidžana s umakom od škampi i sirupa od kupina na louisianski način. Možda će vaša jedina odluka biti izbor između sljedećeg: vidjeti Smokeya Robinsona u hotelu Fairmont, plesati na Buckwheat Zydeco, uz glazbu The Jambalaya Cajun Banda, ili pak Neville Brothers-a, a možda želite čuti Cassandru Wilson kako tumači tehniku jazz pjevanja na sveučilištu Dillard. Sve to, a i puno više toga, obilježit će 11-dnevni festival koji obično završava tako što vam ostaje premalo vremena za obilazak svih ponuđenih sadržaja.

Tradicija Jazz festival u New Orleansu započinje 1970. godine kada je 300 glazbenika jazza, bluesa i gospela muziciralo za publiku u povijesnoj gradskoj četvrti poznatoj kao Congo Square. Duke Ellington, Mahlia Jackson, Al Hirt i Pete Fountain bili su među učesnicima prvog festivala. Danas se Jazz Fest održava na znatno većoj površini, izložbenom prostoru New Orleanskog sajma, ali je, kako neki kažu, i to postalo premalo za više od pola milijuna posjetitelja i tisuće glazbenika. No, s druge strane, mnoštvo ljudi je upravo ono što čini bit Jazz Festa. Bacite pokrivač na tlo, gdje ima slobodnog prostora, sjednite i prepustite se zvucima gitare velikog Buddy Guya.

Ljubitelji roka i popa neće biti razočarani s glazbenicima tog žanra. Među ostalima nastupaju Bob Dylan, Fats Domino, Joe Cocker, LL Cool J, India Arie, Musiq, te Crosby, Stills i Nash.

Što je novoga na ovogodišnjem Jazz Festu? Festival je produžen za jedan dan dok je legenda Motowna Smokey Robinson nastupio prvi put na otvorenju, 24. travnja. Događanja s festivala jazza u New Orleansu mogu se pratiti i na internet stranicama, www.nojazzfest.com

XS
SM
MD
LG