Linkovi

WHO: Napori na zaustavljanju SARS-a ulaze u najkritičniju fazu (28/4/03) - 2003-04-27


Dok se zemlje diljem svijeta bore da bi zaustavile širenje SARS-a, čelnica Svjetske zdravstvene organizacija Gro Harlem Brundtland izjavila je da napori na zaustavljanju ove bolesti ulaze u najkritičniju fazu. Do sada je od SARS-a, kako se vjeruje, umrlo preko 300, a oboljeno 4.600 ljudi u 26 zemalja svijeta.

Kako je rekla direktorica Svjetske zdravstvene organizacije, vrijeme je ključni čimbenik u ograničavanju širenja atipične upale pluća. Gospođa Brundtland izjavila je za britansku televiziju da zemlje diljem svijeta sada imaju priliku poduzeti odgovarajuće korake.

"Činimo sve što je, sa stajališta javnog zdravstva, opravdano i potrebno da bi se nova bolest zaustavila prije nego što se proširi diljem svijeta i postane novi teret za čovječanstvo. Imamo priliku zaustaviti SARS sada, ukoliko budemo surađivali na globalnom planu i učinili sve što možemo na njegovom zaustavljanju," rekla je.

Gospođa Brundtland priznala je da su nove mjere sigurnosti, kao što su provjere turista u zračnim lukama i upozorenja za putnike, i same po sebi teret, no dodala je da su od ključne važnosti za zaustavljanje SARS-a. Prema njenim riječima, posebno je važno da se ne dozvoli širenje SARS-a u manje razvijenim zemljama, gdje bi se već sada preopterećeni zdravstveni sustavi jedva nosili sa zbrinjavanjem bolesnika.

XS
SM
MD
LG