Linkovi

Nakon eksplozije u skladištu streljiva, u Bagdadu održani anti-američki prosvjedi (27/4/03) - 2003-04-27


U skladištu streljiva u jednoj stambenoj četvrti Bagdada jučer je došlo do eksplozije u kojoj je poginulo najmanje šest osoba. Nakon eksplozije, građani su izašli na ulice prosvjedujući protiv američke vojske. Zapovjednik američke postrojbe koja je stacionirana u tom dijelu Bagdada izjavio je da je do eksplozije došlo kada su nepoznati napadači otvorili vatru na skladište. U incidentu je ranjeno oko 50 Iračana te jedan američki vojnik.

Nakon eksplozije, u uličnim demonstracijama, stotine građana su prosvjedovale zbog američke nazočnosti u Bagdadu, optužujući američke vojnike i za eksploziju. Nakon eksplozije, okolne su kuće bile zasute raketama i minobacačkim projektilima, koji su bili uskladišteni u tom objektu. Prosvjednici su bacali kamenje na američke vojnike koji su pružali pomoć ranjenima, a na njih je i otvorena vatra. Šest sanduka s tijelima žrtava pratila je po gradu kolona vozila, uz uzvikivanje anti-američkih parola.

Središnje zapovjedništvo američkih oružanih snaga je priopćilo da se skladište streljiva nalazilo u stambenoj četvrti, u skladu sa strategijom režima Saddama Husseina da se vojni objekti smjeste uz civilne.

******

Na početku turneje po zemljama Perzijskog zaljeva, američki ministar obrane Donald Rumsfeld je izjavio da će američka vojska ostati u Iraku i Afganistanu “sve dok te zemlje ne dobiju stabilnu, demokratsku vladu.” Ministar Rumsfeld će se tijekom svog puta po regiji sastati sa zapovjednicima američkih oružanih snaga.

Donald Rumsfeld je naglasio da će američka vojska u Afganistanu i Iraku surađivati s međunarodnim organizacijama koje su također nazočne u toj regiji, kao i sa saveznicima. Zajednički cilj je pomoći tim dvjema zemljama da prebrode tranziciju od autoritarne prema demokratskoj vlasti. Ovaj je zadatak opasan, težak i dugotrajan – rekao je čelnik Pentagona. Ministar Rumsfeld je odbacio tvrdnje da Amerika želi uspostaviti trajne vojne baze u Iraku.

Podrobnosti o putovanju Donald Rumsfelda po zemljama Zaljeva i Azije iz sigurnosnih razloga nisu objavljene. On će se u subotu susresti u Afganistanu s čelnikom te zemlje, Hamidom Karzaijem. U Afganistanu će Donald Rumsfeld najaviti okončanje većih ratnih operacija u toj zemlji, što će vjerojatno ohrabriti međunarodne humanitarne organizacije da se zapute u zabitne krajeve te zemlje.

Prilikom odlaska iz Washingtona gospodin Rumsfeld je rekao da Amerika u regiji Perzijskog zaljeva ima više strateških opcija, sad kada je uklonjen režim Saddama Husseina. U razgovorima sa saveznicima iz zaljevskih država, bit će razmotreni novi sigurnosni aranžmani, partnerstva i oblici suradnje.

XS
SM
MD
LG