Linkovi

Najavljeno preraspoređivanje američkih snaga u Perzijskom zaljevu (28/4/03) - 2003-04-27


Zapovjednik koalicijskih snaga u Iraku, američki general Tommy Franks izjavio je da će američka vojska prerasporediti svoje snage u Perzijskom zaljevu, jer se rat u Iraku primiče kraju. General Franks rekao je novinarima da ne zna hoće li preraspoređivanje značiti i smanjivanje broja američkih vojnika u regiji.

General je dao ovu izjavu nakon što se, zajedno s ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom, sastao s visokim dužnosnicima Ujedinjenih arapskih emirata. Gospodin Rumsfeld nalazi se na turneji po zemljama Perzijskog zaljeva. Ministar obrane će, kako se očekuje, zahvaliti lokalnim čelnicima na pomoći u ratu u Iraku i razgovarati o budućoj vojnoj nazočnosti u regiji. Gospodin Rumsfeld posjetit će i Afganistan, no njegovi suradnici ne žele otkriti hoće li otići i u Irak

Dužnosnici američkog Središnjeg zapovjedništva priopćili su da se u američkom pritvoru nalazi još dva bivša iračka dužnosnika. Za sada se ne zna je li general Hossam Mohammed Amin, bivši irački časnik za vezu s inspektorima Ujedinjenih naroda za naoružanje, uhvaćen ili se sam predao. General Hossam, bivši čelnik Iračkog direktorata za nadzor bio je 46-ti na popisu 55 najtraženijih iračkih bjegunaca. Američke snage uhvatile su i samoproglašenog gradonačelnika Bagdada Mohammeda Mohsena al-Zubaidija.

XS
SM
MD
LG