Linkovi

Predsjednik Bush se sprema službeno objaviti kraj rata u Iraku (26/4/03) - 2003-04-26


Bijela je kuća priopćila da će predsjednik Bush uskoro službeno objaviti kraj borbi u Iraku. Kako je rečeno, predsjednik bi mogao objaviti kraj rata u govoru sljedećeg tjedna, u kojem će govoriti o svojim planovima za obnovu Iraka. Predsjednikovi suradnici kažu da taj govor još nije napisan, jer predsjednik čeka da ga zapovjednik koalicijskih snaga u Iraku, general Tommy Franks obavijesti da su borbe završene.

Bivši visoki dužnosnik iračke obavještajne službe Farouk Hijazi uhvaćen je i nalazi se u američkom pritvoru. Američki su dužnosnici priopćili da je Hijazi uhvaćen u blizini sirijske grance, samo nekoliko sati nakon što se bivši zamjenik iračkog premijera Tarik Aziz predao američkim snagama. Farouk Hijazi, za kojega se sumnja da je održavao veze s al-Qaidom, bio je visoko rangirani dužnosnik iračke obavještajne službe kada su irački operativci prije deset godina planirali atentat na prvog predsjednika Busha u Kuvajtu. Također se vjeruje da se 1998. sastao s Osamom bin Ladenom. U Washingtonu, američki ministar obrane Donald Rumsfeld rekao je da irački pritvorenici pružaju američkim vlastima korisne informacije, no nije želio govoriti o detaljima.

Zamjenik američkog ministra obrane Paul Wolfowitz izjavio je da će se u ponedjeljak u Bagdadu održati razgovori o organiziranju prijelazne iračke vlade. Gospodin Wolfowitz je dodao da će prijelazna vlada u početku imati dvije glavne uloge - trebat će preuzeti odgovornost za funkcioniranje državne uprave i pomoći u uspostavljanju stalne demokratske vlasti. Prema riječima gospodina Wolfowitza, prijelazna će vlada također napraviti prijedlog ustava, raditi na pravnim i ekonomskim reformama i organizirati izbore.

XS
SM
MD
LG