Linkovi

Sjedinjene Države nespremne za moguću epidemiju SARS-a? (26/4/03) - 2003-04-26


"Washington Post" se na naslovnici bavi temom sraza SARS-a i američkih zakona o javnom zdravlju. Većina tih zakona stara je preko stotinu godina, a možda i protuustavna, što znači da su Sjedinjene Države potpuno nespremne za moguću epidemiju ove bolesti. Naime, nametanje karantene bi se, prema postojećim zakonima, u mnogim saveznim državama moglo smatrati kršenjem građanskih prava pojedinaca. Upravo zbog niza različitih zastarjelih javnozdravstvenih zakona, većina saveznih država nema plan koji bi pomirio osobne slobode i potrebe zaštite javnosti - piše washingtonski dnevnik.

"Los Angeles Times" javlja da američka administracija planira novi sustav za suđenja za ratne zločine u Iraku. Washington namjerava suditi nizu Iračana, kako političarima, tako i običnim vojnicima, za ratne zločine počinjene tijekom ovogodišnjeg sukoba, ali i tijekom Zaljevskog rata. Takva bi se suđenja - piše losanđeleski dnevnik - održavala na vojnim tribunalima u Iraku, organiziranim na temelju raznih međunarodnih modela. Posebno bi se, uz američku pomoć, sudilo samoj bivšoj iračkoj vrhuški, dok bi većina optuženika, onih s nižim funkcijama, izazila pred komisije za istinu i pomirenje, poput onih u Južnoj Africi.

"New York Times" jutros se osvrće na obnovu gotovo zaboravljenog Afganistana, koju - kako piše - ugrožava nasilje. Da rat na terenu zapravo nije ni završio pokazuje i jučerašnji napad u kojem su ubijena dva američka vojnika - piše "Times", podsjećajući da su u Afganistanu ubojstva, eksplozije i ciljani napadi i danas svakodnevne pojave. Vlada u Kabulu još nema ni vojsku, niti policiju, a međunarodne snage love talibane i borce al-Qaide po zabačenim pokrajinama. Porast nasilja usporava obnovu, a vojne operacije u kojima ponekad slučajno stradaju i afganistanski civili, potiču anti-američko nasilje među Afganistancima - piše "New York Times".

XS
SM
MD
LG