Linkovi

Obljetnica nuklearne katastrofe u Černobilu (26/4/03) - 2003-04-26


Ukrajina će danas obilježiti 17. obljetnicu nuklearne katastrofe u Černobilu. Ukrajinski predsjednik Leonid Kučma jučer je položio vijenac na spomenik posvećen svima onima koji su radili na saniranju posljedica tog incidenta. Međutim, i dalje raste zabrinutost zbog sigurnosti zaštitnog štita nad oštećenim reaktorom u nuklearnoj elektrani u Černobilu.

Članovi uprave nuklearne elektrane u Černobilu kažu da je betonski štit nad oštećenim reaktorom slab i da bi se mogao srušiti. U nedavnoj izjavi, uprava je upozorila da štit nije u skladu sa standardima mehaničke i strukturalne sigurnosti, te da bi se pojedini dijelovi mogli urušiti. Štit je izgrađen nedugo nakon kvara na reaktoru i oslobađanja velikog oblaka radijacije 26. travnja 1986. Tijekom ovoga tjedna, ruski ministar za atomsku energiju Aleksander Rumjancev optužio je ukrajinske vlasti za nemar u nadziranju nuklearke u Černobilu. Prema riječima gospodina Rumjanceva, na brzinu izgrađeni štit već propušta radijaciju.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Anatolij Zlenko odbacio je ove optužbe, rekavši da je situacija u Černobilu pod kontrolom. Ukrajinski je dužnosnik ipak pozvao zapadne zemlje da izdvoje više sredstava za izgradnju novog štita nad reaktorom. Gospodin Zlenko dao je ovu izjavu nakon što su iz arhiva KGB-a objavljeni ranije tajni dokumenti o katastrofi u Černobilu, koji pokazuju da su vlasti bile svjesne da je ta nuklearka opasna dugo prije nego što je došlo do nesreće. Među dokumentima su i izvještaji o kršenjima pravila pri izgradnji nuklearke i postavljanju opreme. U izvještaju ukrajinskog KGB-a Moskvi iz 1982, opisuje se incident u kojem su u atmosferu ispuštene znatne količine radijacije. No, sovjetski dužnosnici su zanemarivali upozorenja.

26. travnja 1986. eksplodirao je reaktor br. 4 u nuklearnoj elektrani u Černobilu. Radijacija je zahvatila preko 150 tisuća kvadratnih kilometara teritorija u Rusiji, Ukrajini i Bjelorusiji, a njene posljedice osjetilo je gotovo sedam milijuna ljudi. Zagađenje je također zabilježeno u mnogim zemljama zapadne Europe. U Moskvi, jučer je manja skupina ljudi prosvjedovala u blizini ruskog ministarstva za atomsku energiju kako bi obilježila obljetnicu černobilske katastrofe. Prosvjednici su pozivali rusku vladu da zajamči odštete ljudima koji su pomagali u operacijama čišćenja tijekom najtežih i najopasnijih dana neposredno nakon katastrofe.

XS
SM
MD
LG