Linkovi

Garner u Iraku (25/4/03) - 2003-04-25


Koalicija predvođena Sjedinjenim Državama radi na tome da se iračku vladu vrati iračkim gradjanima. Irački poratni civilni upravitelj, umirovljeni američki general Jay Garner, predvodi ova nastojanja.

"Ja ničim ne upravljam. Ja sam koalicijski izvršni djelatnik u uspostavljanju drugačijeg okružja u kojem će ovi ljudi moći samostalno obaviti stvari i započeti proces samouprave, te uz našu pomoć, započeti proces obnove i na kraju imati demokraciju koja predstavlja slobodno izraženu volju iračkih građana,” rekao je.

Gospodin Garner je rekao da je njegov prioritet ponovno uspostavljanje ključnih komunalnih usluga, poput opskrbe vodom i strujom. Istovremeno, civilna administracija će surađivati s grupama Iračana koji su otišli u egzil, s čelnicima bivše oporbe, te s plemenskim i vjerskim čelnicima kako bi se stvorilo prijelaznu vlast koja bi upravljala Irakom.

Kako je to rekao gospodin Garner, cilj je da građani Iraka obnove vlastitu zemlju "Mi ćemo im pomoći tamo gdje možemo, gdje im možemo osigurati materijal, gdje možemo za njih nabaviti stvari, gdje im možemo pružiti pomoć, to ćemo učiniti. Međutim, mi ćemo srediti ovu zemlju. Vjerujem u potpunosti da će se to dogoditi,” kazao je.

Krajnji cilj, rekao je gospodin Garner, jest postavljanje temelja političke slobode, osobnih prava te vladavine zakona u Iraku.

"Mi imamo zajednički ovaj mali trenutak u vremenu za započinjanje procesa demokratske vlasti diljem Iraka, koji će iračkim građanima vratiti bogatstva njihove zemlje,” kazao je.

Demokratske institucije ne mogu se Iraku nametnuti izvana. Koalicija predvođena Sjedinjenim Državama može pomoći u stvaranju stabilnosti i sigurnosti koje su potrebne da bi slobodno društvo uhvatilo korijena. Stvaranje slobodnog, demokratskog Iraka predstavlja pravo i odgovornost iračkih građana.

XS
SM
MD
LG